11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Saj ni res, pa je: informacije o tekaški progi pri Ratečah zgolj v italijanščini in nemščini – kam je izginila slovenščina? – Napako so že odpravili

Bralec nas je opozoril na tablo, ki se nahaja ob začetku tekaške proge pri Ratečah in sicer na poti, ki vodi proti Planici.

 

Kot je razvidno, je TIC Kranjska Gora postavil tablo z osnovnimi informacijami zgolj v tujih jezikih (italijanščina in nemščina), ne pa tudi v slovenščini. Takšna praksa ni samo bizarna, ampak tudi celo nezakonita, kajti zakon o javni rabi slovenščine v dvajsetem členu določa, da so javni opozorilni napisi, pisna ali govorna navodila, informacije in razglasi v Republiki Sloveniji v slovenščini, kjer je to potrebno ali običajno, pa tudi v drugih jezikih. Globa za neupoštevanje zakona znaša od tri do 40 tisoč evrov za pravno osebo, ki je storila prekršek.

Res je sicer, da je omenjeno področje turistično zanimivo za ljudi z druge strani meje, ki je dokaj blizu (Italija, Avstrija), a na prvem mestu je vendarle uradni jezik države, v kateri se turistična destinacija nahaja. Zato TIC Kranjska Gora svetujemo postavitev slovenske table, če noče tvegati kazni.

Prejeli smo dopolnitev:

Včeraj je stala še nemško/italijanska tabla s cenikom (poslana včeraj-priloga 1) na tekaški progi Rateče, danes pa je že zamenjana (na istem mestu) z enako vsebino in samo v slovenskem jeziku (končno!) . Kot kaže so odgovorni v TIC Kr. Gora le uvideli napako s katero so zanemarjali uradni jezik v SI.

Konec dober vse dobro!  

Zadnje novice

Sorodne vsebine