13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Saj ni res, pa je: Državna volilna komisija nam je lagala, da tujci nimajo pravice voliti župane!

Ko smo nedavno pisali o prevari z registracijo tujcev v Ljubljani za potrebe Zorana Jankovića (več o tem TUKAJ), smo o tem, kaj se dogaja v zvezi z vpisi v volilni imenik, povprašali tudi Državno volilno komisijo.

 

Vprašali smo jo namreč, kako je z volilno pravico tujih državljanov na lokalnih volitvah. Dobili smo naslednji odgovor: »Pravico voliti člana občinskega sveta (ne pa biti voljeni) tudi polnoletni tujci, ki imajo stalno prebivališče v RS. Pri volitvah županov je krog volivcev, ki imajo pasivno volilno pravico, ožji od kroga volivcev, ki imajo to pravico pri volitvah v občinski svet. Pravico voliti župana imajo namreč samo slovenski državljani.«

Iz tega lahko sledi, da prijava tujcev s stalnim bivališčem v Ljubljani nima vpliva na izvolitev župana. Vendar pa, kot opozarja portal Utrip Ljubljane, se peti člen zakona o lokalnih volitvah nanaša na volitve v občinske svete, kjer je navedeno, da v občinski svet lahko volijo državljani RS, državljani EU s stalnim prebivališčem v Sloveniji, tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje v RS in s prijavljenim bivališčem v RS. A če preberemo zakon do konca, pridemo do dela, ki se nanaša na volitve župana. 103. člen istega zakona se glasi: »Pravico voliti župana ima vsak volivec, ki ima volilno pravico pri volitvah v občinski svet.

Iz tega lahko sklepamo, da imajo pravico voliti župana imajo vsi, ki lahko volijo svetnike, za župana pa so lahko izvoljeni le državljani RS. Torej župana lahko volijo tudi tujci. To pa pomeni, da je DVK v odgovoru zavajala in lagala, razen če tako slabo poznajo zakone, kar pa je skoraj nemogoče.

O tem, kako so državni organi že pred dobrima dvema letoma začeli skrivati podatke o narodnosti na novo prijavljenih stalnih prebivalcev Slovenije, pa si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine