10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

S seznama zelenih držav izpadla še Srbija, rdeči seznam vse daljši

Vlada zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v drugih državah spreminja seznam rdečih in zelenih držav. S seznama zelenih držav je izpadla Srbija, tako da na njem ni več nobene evropske države ali njenega dela. Na razširjenem rdečem seznamu pa se je znašla tudi večina obmejnih regij slovenskih sosed. Odlok bo začel veljati v ponedeljek.

Vlada je novi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah izdala na petkovi večerni dopisni seji in ga tudi že objavila v uradnem listu, veljati pa bo začel tretji dan po objavi.

Z odlokom je vlada skrčila seznam zelenih, torej epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, iz katerih je mogoč vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Na njem tako ni več Srbije, med zelenimi državami ostajajo le še Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj.

Razširil pa se je seznam rdečih držav oziroma regij. Na njem je tako po novem celotna Avstrija, razen avstrijske Koroške. Na rdečem seznamu se je znašlo tudi več predelov Italije, ki je bila doslej v celoti oranžna. Med 14 rdečimi italijanskimi deželami so tudi Furlanija-Julijska krajina ob meji s Slovenijo, Veneto in druge severnoitalijanske dežele.

Doslej šestim hrvaškim administrativnim enotam se je na rdečem seznamu pridružilo še osem županij, med katerimi je tudi zagrebška vključno z mestom Zagreb. Istra in Primorsko-goranska županija, ki pokriva območje Kvarnerja in Gorskega Kotarja, pa za zdaj še ostajata oranžni.

Na rdečem seznamu sta tudi obe madžarski regiji ob meji s Slovenijo, poleg teh pa še 14 regij v tej državi, vključno z Budimpešto.

Prav tako so na rdečem seznamu celotna Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija (razen administrativne enote Kanarski otoki), Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Na rdeči seznam so na novo dodane tudi Gruzija, Jordanija in Tunizija, z njega pa je črtana Namibija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine