10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

S potrditvijo mandatov vseh poslancev ustanovljen osmi sklic državnega zbora

S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je ustanovljen osmi sklic državnega zbora. Poslanci imajo zdaj čas za vlaganje kandidatur za mesto predsednika DZ, po napovedih bo edini kandidat predsednik NSi Matej Tonin.

Državni zbor je na današnji seji odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Mandatno-volilna komisija, ki se je sestala med prekinitvijo ustanovne seje, je namreč DZ predlagala, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov, saj nobeden od njih ni bil sporen. Pritožbe oziroma zahteve za razveljavitev volitev, ki so ju vložili predstavniki nekaterih neparlamentarnih strank, pa zaradi vsebinskih pomanjkljivosti ni obravnavala.

S tem je osmi sklic DZ tudi uradno ustanovljen, medtem ko je dosedanjemu prenehal mandat.

DZ bo v nadaljevanju seje izvolil novega predsednika, poslanci imajo do 14.55 čas, da vložijo predloge kandidatur. To lahko storijo z najmanj desetimi poslanskimi podpisi.

Kot kaže, bo edini kandidat za to funkcijo predsednik NSi Tonin, ki so mu podporo pri kandidaturi po njegovih besedah napovedale vse stranke z izjemo Levice. O njegovem imenu so se tik pred začetkom današnje ustanovne seje uskladile stranke LMŠ, SD, DeSUS, SAB, SMC in NSi kot potencialne partnerice v prihodnji koaliciji. Tonin naj bi sicer funkcijo opravljal le začasno, do zaključka koalicijskih usklajevanj.

Za izvolitev Tonin potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, glasovanje pa bo tajno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine