4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

S podporo SDS je bilo v prvem krogu izvoljenih kar 53 županskih kandidatov

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Sodeč po preštetih glasovih lahko vidimo, da je največ županov uspelo izvoliti iz vrst konservativnih strank. Kot je povedal predsednik stranke SDS Janez Janša, je stranka že petič zapored zmagovalka lokalnih volitev. Uvrstila se je namreč na prvo mesto po številu svetnikov v občinskih in mestnih svetih. Stranki SDS je uspela izvolitev 11 županov, izvoljenih pa je bilo še cel kup županov, ki jim je stranka SDS pri izvolitvi izrazila podporo.

Janez Janša je v izjavi za medije na sedežu stranke SDS povedal, da je bilo pred štirimi leti izvoljenih 52 županov. Med kandidati za župane stranke SDS in tistimi, ki so pri županski kandidaturi uživali podporo stranke SDS, je bilo na tokratnih volitvah kar 53 takih, ki so se uspeli zavihteti na županski stolček. 10 kandidatov pa je takih, ki so se uspeli uvrstiti v drugi krog volitev, zato so možnosti za izboljšanje statistike povsem realne.

V prvem krogu so bili izvoljeni naslednji župani stranke SDS in župani, ki uživajo podporo stranke SDS:

Andrej Kastelic – Mirna Peč (1), Boris Podvršnik – Zreče (2), Matej Slapar – Kamnik (3), Matjaž Švagan – Zagorje ob Savi (4), mag. Damijan Jaklin – Velika Polana (5), Daniel Cukjati – Vrhnika (6), Ciril Kozjek – Šenčur (7), Alojz Benk – Trnovska vas (8), Aco Franc Šuštar – Vodice (9), Jože Papež – Žužemberk (10), Valter Mlekuž – Bovec (11), Jože Kapler – Škocjan (12), mag. Marjan Hribar – Šmarješke Toplice (13), Jože Kužnik – Polzela (14), Roman Leljak – Radenci (15), Egon Repnik – Miklavž na Dravskem polju (16), Mauricij Humar – Miren-Kostanjevica (17), Marko Matajurc – Kobarid (18), Branko Kidrič – Rogaška Slatina (19), Marko Gasser – Železniki (20), Anton Leskovar – Kidričevo (21), Martin Mikolič – Rogatec (22), Branko Petre – Vojnik (23), mag. Stanislav Glažar – Hajdina (24), Franc Čebulj – Cerklje na Gorenjskem (25), Danijel Vrbnjak – Ormož (26), Jože Doles – Bloke (27), dr. Matija Tasič – Prevalje (28), Ivan Žagar – Slovenska Bistrica (29), Franjo Golob – Vuzenica (30), Gregor Macedoni – Novo mesto (31), Dušan Strnad – Ivančna Gorica (32), Marko Rupar – Cerknica (33), Alojz Glavač – Moravske Toplice (34), Peter Verlič – Grosuplje (35), Branko Ledinek – Rače-Fram (36), Robert Smrdelj – Pivka (37), Marko Rakovnik – Lovrenc na Pohorju (38), Marko Semprimožnik – Tabor (39), Marko Virag – Beltinci (40), Marjan Žmavc Cerkvenjak – Slovenske Gorice (41), Metod Ropret – Brezovica (42), mag. Janez Kramberger – Lenart (43), Peter Misja – Podčetrtek (44), Ivan Suhoveršnik – Mozirje (45), Rok Roblek – Preddvor (46), dr. Andrej Steyer – Apače (47), Tilen Klugler – Slovenj Gradec (48), Darja Vudler Belak – Sveti Andraž v Slovenskih Goricah (49), Peter Škrlec – Sveti Jurij v Slovenskih Goricah (50), dr. Vlasta Krmelj – Selnica ob Dravi (51), Milan Čadež – Gorenja vas-Poljane (52), Borut Horvat – Turnišče (53).

Foto: STA

Možnost za izvolitev ima tudi poslanec stranke SDS
V drugi krog županskih volitev, ki bodo potekale 4. decembra, so se uvrstili naslednji kandidati, ki uživajo podporo stranke SDS: Ivo Bajc – Kranj (1), Peter Rosenstein –  Šmartno ob Paki (2), Andrej Vrzel – Sveti Jurij ob Ščavnici (3), Janez Magyar – Lendava (4), Matej Zorko – Dornava (5), Vlasta Tetičkovič Toplak – Destrnik (6), Oton Bratuž – Tolmin (7), Andrej Mešič – Murska Sobota (8), Ivan Molan – Brežice (9), Štefan Bogataj – Žiri (10).

Foto: Twitter SDS

Janša, ki je zadovoljen z izkupičkom na lokalni ravni, je povedal, da ga nekoliko skrbi nizka volilna udeležba. Pri tem pa je ta navedel tudi dva objektivna razloga. Eden je po njegovih besedah gostota volitev. Kot pravi, s tega vidika obžalujejo, da ni v nedeljo potekal tudi referendumski dan: “To bi bilo lažje in cenejše za vse.” Drugi razlog pa je, da je bilo 51 županov in županj brez konkurence.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine