17.7 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

S podpisom stavkovnega sporazuma policisti končali stavko. Do kdaj že?

Predstavniki policijskih sindikatov in vlade so danes podpisali stavkovni sporazum. S tem so policisti končali več mesecev trajajočo stavko, med katero se varnost države in državljanov ni zmanjšala, so ob podpisu poudarili predstavniki vladne in sindikalne strani. Sklenjeni stavkovni sporazum policistom prinaša boljši socialni in poklicni status.

 

Podpisa stavkovnega sporazuma se je ob generalni direktorici policije Tatjani Bobnar udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Kot je dejal, se zaveda, da s sporazumom niso vsi zadovoljni, hkrati pa z njim niso porušili krhkih razmerij v enotnem plačnem sistemu.

“Vlada se zelo dobro zaveda, da varnost nekaj stane. Ne moremo samo leporečiti in govoriti, kako si želimo varnosti, ob tem pa ne poskrbeti za njeno realizacijo,” je še dejal premier, ki je tudi napovedal, da bodo v prihodnje kadrovskim težavam policije posvetili še veliko pozornosti.

V imenu vlade je sporazum podpisal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je – tako kot tudi Šarec in predsednika policijskih sindikatov – ocenil, da je kljub stavki policistov stopnja varnosti ostala nespremenjena. Po besedah ministra to kaže na visoko stopnjo odgovornosti in profesionalnosti policije. “Država je dolžna zagotoviti take pogoje, da bodo policisti lahko tudi v prihodnje skrbeli za varno okolje,” je še poudaril Poklukar.

Po podpisu sporazuma se je predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič vladi in vladnemu pogajalcu Petru Pogačarju zahvalil za iskren in korekten odnos do policistov ter razumevanje njihovih stavkovnih zahtev. “S svojimi idejami in predlaganimi rešitvami so pripeljali do sklenitve konkretnega in kakovostnega sporazuma, ki bo postavil poklic policista na tisto mesto, ki mu gre v naši družbi,” je še dejal Uroševič.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš pa je prepričan, da bodo z izboljšanim statusom, ki ga prinaša sporazum, dosegli, da bo poklic policista bolj privlačen. V policijski vrstah se namreč soočajo s kadrovskimi težavami, saj se vse manj ljudi se odloča za delo v policiji. Kot je še poudaril Mlekuš, podpirajo vsako izboljšanje plač vseh zaposlenih, nikoli pa niso mogli pristati na to, da so vsi enaki in primerljivi. V sporazumu so po njegovih besedah vzpostavljeni ustrezni mehanizmi, da bo do vrednotenja policijskega poklica prišlo.

Kot je bilo jasno že po ponedeljkovi parafi sporazuma, so se sindikati in vladna stran namreč dogovorili, da naročijo analizo zunanje neodvisne institucije, ki bo po dogovorjenih kriterijih ocenila zahtevnost in primerljivost uniformiranih policistov, ter se zavezali, da bodo rezultate analize spoštovali pri dvigu plač.

Vlada se je zavezala, da bo primerjalno analizo naročila v 60 dneh po podpisu, v 30 dneh po podpisu sporazuma pa bo sprejela posebni vladni projekt varovanja schengenske meje EU in obvladovanja problematike ilegalnih migracij. Policisti, ki bodo delovali v okviru projekta, bodo deležni posebnih sredstev za povečan obseg dela. Letni finančni učinek projekta je 15 milijonov evrov.

Pogajanja s policijskima sindikatoma je vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar označil kot izjemno zahtevna. “Druga stran je na pogajanja prihajala izjemno dobro strokovno pripravljena,” je še opisal srečavanja v minulih mesecih.

Policisti bodo z novim letom skladno s splošnim dogovorom pridobili en plačni razred, je še pojasnil Pogačar, ter višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. Izboljšujejo se tudi pogoji dela policistov glede sistemizacije delovnih mest, premakljivega delovnega časa in kariernega sistema.

Policisti so stavko začeli februarja, jo nato po odstopu vlade Mira Cerarja začasno prekinili in jo nadaljevali oktobra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine