19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

S konferenco o prihodnosti Evrope so Evropejci izbrali novo pot: Močnejšo, bolj demokratično in pripravljeno Evropo.

Piše: C. R.

Zadnje desetletje je pokazalo, da se ne smemo samo prestavljati iz ene krize v drugo. Evropa mora krize preprečevati, ne pa se nanje zgolj odzivati. Putin, Kitajska in svet ne čakajo na Evropo, da bo pripravljena. Evropa mora ukrepati zdaj. V ta namen Konferenca o prihodnosti Evrope predlaga daljnosežne politične predloge, ki temeljijo na idejah več deset tisoč Evropejcev.

Putinova neupravičena in barbarska invazija na Ukrajino za Evropo pomeni alarm. En sam trenutek konec februarja v Kijevu je prekinil sanje nekaterih zaspancev. Kdo, če ne mi, Evropejci, bo branil naš način življenja?

Evropa potrebuje skupne oborožene sile znotraj Nata. Zlasti pa potrebujemo evropske rešitve proti sodobni vojni. Državljani nas prosijo za večjo kibernetsko varnost s krepitvijo Europolovega evropskega centra za kibernetski kriminal, da bi zgradili skupne evropske zmogljivosti za kibernetsko obrambo. Poleg tega mora Evropa zaščititi svoje zunanje meje. Odločati mora Evropa, ne tihotapci. Za to moramo podpreti in okrepiti naše evropske mejne in obalne straže.

Pandemija, motnje v svetovnih dobavah, skokovite cene energije, inflacija in naraščajoča grožnja podnebnih sprememb. Vsemu navkljub smo dostavili cepivo Covid-19, razvito v rekordnem času in z neizmernimi možnostmi za uporabo v prihodnosti.

Govoriti o prihodnosti Evrope pomeni predvsem osredotočanje na mlado generacijo. Jasna prednostna naloga je krepitev programov izmenjav, kot sta ‘Erasmus’ in ‘DiscoverEU’. Odhod mladih iz države bi moral biti izbira, ne pa edina preostala možnost. Narediti moramo več, da preprečimo beg možganov, tako da mladim omogočimo cenovno dostopna stanovanja in jim omogočimo začetek samostojnega življenja.

Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da se izognemo izgubljeni generaciji. Naša mladina potrebuje kakovostna delovna mesta, ki se tvorijo v zdravem poslovnem okolju, v katerem lahko naša podjetja uspevajo. Predlagamo uvedbo »preverjanja konkurenčnosti EU« vseh novih političnih pobud Evropske unije. Skleniti moramo tudi nove ambiciozne trgovinske sporazume in v celoti izvajati obstoječe: razširiti moramo svojo idejo o enotnem trgu in vzpostaviti globalni enotni trg za svobodni svet.

Najpomembneje je, da državljani odločijo, kdo bo vodil našo Unijo. Zaslužijo si jasnost o tem, kdo v Evropi nosi odgovornost. Zato moramo okrepiti sistem vodilnih kandidatov.

Krepitev parlamentarne demokracije v Evropi je še ena prednostna naloga državljanov po vsej Evropi. Konferenca poziva k pravici do zakonodajne pobude, polnim proračunskim pooblastilom in okrepljeni pravici do preiskave. To pomeni tudi krepitev vloge nacionalnih parlamentov z izboljšanim sistemom za spremljanje načela subsidiarnosti in možnostjo predlaganja zakonodajne pobude.

Toda nobena pozitivna reforma ne bo prinesla rezultatov, če Evropa ne bo sposobna ukrepati hitro in izpolniti političnih zavez na ključnih področjih, kot je zaščita evropskih meja, kjer mora EU imeti moč neposrednega izvajanja na terenu. Potrebujemo dejanja, ne neskončnih razprav za zaprtimi vrati. Evropa mora biti prisotna tam, kjer obstaja jasna dodana vrednost. Želimo močno Evropo, ne evropske super države. Zato potrebujemo preverjanje usposobljenosti, da bi ugotovili, katera področja politike je mogoče prenesti nazaj na nacionalno ali regionalno raven, ob upoštevanju načela subsidiarnosti.

Za skupino ELS  je jasno: rezultati konference morajo ugledati luč, ne v daljni prihodnosti, ampak zdaj! Evropejci preživljamo enega najtežjih časov v evropski zgodovini. Mi kot krščanski demokrati se ne bomo izogibali temu ključnemu trenutku: kot naši ustanovni očetje moramo biti drzni, pogumni, Evropo moramo narediti močnejšo.

Manfred Weber, predsednik politične skupine Evropske ljudske stranke (ELS)

Romana Tomc, vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki (SDS/ELS)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine