7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

RTVS zopet zavajala javnost o otrocih v šoli na podlagi nemškega primera: To so vam zamolčali!

RTV Slovenija je v Odmevih predstavila primer šol v predelu Berlina, kjer ostaja odprtih 60 šol. V omenjenem prispevku medij tako prikazuje, kako so se določene šole odločile ostati odprte kljub epidemiji. V omenjenih šolah so se ves čas, tako ravnatelji kot učitelji in učenci, držali ukrepov, s čimer so omejevali prenos okužb, izdatno pa tudi skrbijo za prezračevanje prostorov s še dodatnimi prezračevalnimi napravami. Po besedah vodje svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beović, smo to možnost v Sloveniji zapravili. Medtem ko so influencerji, mediji, politični aktivisti in ravnatelji bili proti nošenju mask v šolah, se je virus razširil. “Težava so bili ravnatelji in učitelji, ki so nasprotovali ukrepom,” pojasnjuje Beovićeva, ki verjame, da so bili v Nemčiji priča popolnoma drugačni sliki. 

 

Po poročanju nemških bolnišnic je primerov bolezni pri otrocih zelo malo. Po podatkih inštituta Roberta Kocha je splošna okuženosti med otroki le 0,2 odstotna. Tamkajšnje oblasti tako menijo, da polovični razredi ali zaprtje šol v njihovem primeru niso smiselni. V predelu Berlina Neukölln imajo odprtih 60 šol, v teh šolah pa so okužbo odkrili pri 132 učencih in 56 učiteljih. Menijo da šole in vrtci niso vir okužb, saj naj bi le-te bile prinesene od zunaj, zato so se odločili, da bodo šole pustili odprte.

Z vprašanjem, ali bi kaj takšnega bilo tudi pri nas mogoče, smo se obrnili na vodjo posvetovalne skupine za bovid-19 Bojano Beović. Beovićeva je poudarila, da bi ob epidemiološki sliki, ki smo ji bili priča v zadnjih tednih, to lahko za seboj pustilo še hujše posledice. Kot pravi so šole zaprli, ko so zaznali visok porast okužb med učitelji. “Samo po sebi nismo imeli visokega deleža obolelih otrok, vendar pa smo imeli veliko stopnjo okužb med zaposlenimi. V skrbi za ranljive skupine smo se odločili za šolanje od doma za določeno obdobje, da se situacija umiri,” je obrazložila Beovićeva.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine