15.8 C
Ljubljana
sreda, 22 septembra, 2021

RTVS odgovarja na očitek o izplačevanje odpravnin: »Sredstva za odpravnine so že vključena v predhodno sprejeti finančni načrt zavoda«

Piše: L. B. 

Glede na informacije, da RTV Slovenija izplačuje visoke odpravnine nekaterim zaposlenim (za potrebe rednega upokojevanja), nas je zanimalo iz katerih virov namerava RTV Slovenija pokriti stroške odpravnin. To nas je zanimalo tudi zato, ker vsi slovenski davkoplačevalci plačujemo mesečno obvezni RTV prispevek in zaradi tega imamo pravico vedeti, kako javni zavod razpolaga z našim denarjem.  

Iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija so nam na naše vprašanje odgovorili sledeče:

»RTV Slovenija odpravnin zaposlenim še ne izplačuje. Sredstva za odpravnine so pa že vključena v predhodno sprejeti finančni načrt zavoda, ki ga je nadzorni svet RTV Slovenija potrdil letos. Na ta način bomo omogočili, da bo javni zavod izgubo v prihodnjih letih zmanjšal in še nadalje opravljal ključno poslanstvo, to je ustvarjanje kakovostnih in objektivnih programskih vsebin. 

Ob tem naj povemo, da se finančna slika javnega zavoda RTV Slovenija iz leta v leto poslabšuje, za letos je nekdanje vodstvo predvidelo skoraj 10 milijonsko izgubo iz tekočega poslovanja. Novi generalni direktor RTV Slovenije Andrej Grah Whatmough je zato že ob svoji kandidaturi, nato pa tudi na seji programskega sveta RTV Slovenija ob izvolitvi poudaril, da bodo njegovi prvi koraki ob prevzemu položaja vzpostavitev dialoga s socialnimi partnerji in v okviru tega možnost dogovora o rednem in predčasnem upokojevanju zaposlenih. 

Junija letos, komaj mesec dni po nastopu mandata generalnega direktorja, so predstavniki vodstva in sindikatov sedli za skupno mizo in se po intenzivnih pogovorih ter pogajanjih dogovorili za aneks, ki ob prenehanju delovnega razmerja zaposlenega predvideva do 10 plač odpravnine. Menimo, da smo s socialnimi partnerji uspeli najti srednjo pot, ki bo na eni strani zaposlenim, ki so v tej hiši pustili velik del svojega življenja, omogočila primeren odhod, na drugi strani pa javnemu zavodu še zagotovila obstoj in uresničevanje javnega poslanstva. 

Prepričani smo tudi, da s tem korakom javnosti sporočamo, da se zavedamo resnosti razmer, v katerem posluje javni zavod, z izkazano podporo pa se tega zavedajo tudi naši socialni partnerji.« 

No, jasnega odgovora, s katerega vira pa se bodo izplačale te odpravnine, pa nismo dobili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine