1.8 C
Ljubljana
nedelja, 21 aprila, 2024

RTV Slovenija sramotno potvarja zgodovino: Pilota agresorske JLA predstavili kot padlega za neodvisno Slovenijo

27 let od sestrelitve izvidniškega helikopterja JLA se je v spomin sestreljenemu pilotu JLA Toniju Mrlaku skupaj s člani častne garde slovenske vojske poklonila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. Ob tem so na RTV Slovenija svoj prispevek začeli z očitnim zavajanjem, kjer so skušali pilota sovražne vojske predstaviti kot padlega za slovensko neodvisnost, in ne nekoga, ki je aktivno sodeloval znotraj vrst agresorja, ki je poskušal slovensko neodvisnost preprečiti. Gre za sramotno potvarjanje zgodovine.

“V spomin slovenskega pilota Tonija Mrlaka, ki je med vojno za Slovenijo umrl ob sestrelitvi helikopterja JLA, je bila pri spomeniku v Rožni dolini v Ljubljani spominska slovesnost,” je začela svoj prispevek voditeljica sobotnega večernega Dnevnika ob 19. uri na TV Slovenija 1 Vesna Zadravec.

Glede na način poročanja bi lahko sklepali, da se je Mrlak boril za Slovenijo in ne na strani Jugoslovanske narodne armade, zaradi česar je Teritorialna obramba Republike Slovenije njegov izvidniški helikopter ob preletu centra Ljubljane sestrelila. Na to je opozoril tudi brigardir general Anton Krkovič skupaj z Društvom MORIS Kočevska Reka, ki sta vložila protest.

 

Pilot agresorske Jugoslovanske ljudske armade Toni Mrlak (vir: Twitter)

Ob spominski slovesnosti je novinarka izjavila, da naj bi ministrica za obrambo Andreja Katič povedala, da je bil “helikopter sestreljen po krivici”. Slednje ne more biti res. Sestreljeni helikopter tipa Gazela je opravljal izvidniške bojne naloge. Enote TO so imele ukaze s predsedstva RS, da sestrelijo vsak helikopter, ki bi vdrl v njihov obrambni kordon.

Po ugotovitvah preiskovalne sodnice naj bi obstajala verjetnost, da je Mrlak hotel prestopiti na stran Slovenije, a to samo po sebi ni dovoljšen razlog, da bi prizanesli vojaškemu helikopterju, ki je vdrl v slovenski zračni prostor, potem ko je že bilo razglašeno stanje oboroženega konflikta.

Kakor navaja Krkovič, je iz sklepa v zadevi Ks 12880/2015 jasno in popolnoma razvidno (vsaj) dvoje: 1. “da je bil helikopter, sestreljen v Ljubljani, Rožna dolina, katerega je pilotiral Toni Merlak, sovražni helikopter agresorske vojske (JLA)”, ter 2. “da je bila vojaška operacija (sestrelitev helikopterja) popolnoma legalno in legitimno dejanje”. To samo po sebi zavrača kakršno koli možnost, da je bil helikopter sestreljen po krivici. Helikopter je bil sestreljen, ker je bil del sovražne vojske, ki je ogrožala neodvisnost nastajajoče slovenske države.

Vseeno je videti, da nekateri tudi po tako rekoč 27 letih neodvisne Slovenije še vedno vzdihujejo po razpadli Jugoslaviji. Samo vprašajmo se, zakaj na RTV tako silno mešajo pojme, da na koncu padlega pripadnika JLA prikazujejo kot slovenskega heroja, ki je umrl za slovensko neodvisnost, čeprav se je v resnici boril na strani agresorja.

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine