17.7 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

RTV Slovenija povsem nekritično poročala o zanikovalcih virusa, ki so zavzeli Maribor; Igor Pirkovič svojim kolegom postregel z novinarsko lekcijo

Piše: Nova24tv

V Mariboru se je včeraj popoldne na protestu zbralo več sto ljudi, ki so nasprotovali obveznemu nošenju mask na prostem in testiranju otrok na novi koronavirus. Bili so brez mask in varnostne razdalje, med drugim pa so objeti tudi prepevali. Vse to kljub pozivam vladnih predstavnikov in strokovnih zdravstvenih delavcev, naj se ljudje za praznike držijo doma v družinskem krogu in preprosto zdržijo enajst dni strožjih omejitev gibanja, da bi se izognili ponovitvi jesenskega scenarija, ko je v drugem valu umrlo več kot tri tisoč ljudi. Osrednji mediji, ki so dogodek obširno pokrivali in ga niso direktno obsodili, so razjezili tudi slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo, ki je na Twitterju zapisal, da gre za žetev nestrpnosti, sovraštva in koronaidiotizem po bogati setvi v režiji RTV Slovenija in 24ur.

Na Glavnem trgu v Mariboru se je popoldne sprva zbralo približno 150 protestnikov, ki so se organizirali prek družbenih omrežij, nato pa je množica občutno narasla. Izrazili so protest proti zaprtju države oz. t. i. lockdownu ter proti vladnim ukrepom za preprečevanje širjenja epidemije covida-19.

 

Protestniki, ki so bili brez mask in varnostne razdalje, so po poročanju STA vihteli slovenske zastave in s seboj prinesli transparente z napisi: “Zdaj bije bitko vsak, saj vzeli bi še zrak”, “Uživajte, dokler lahko”, “Danes imamo pouk v trgovini s pohištvom” in “V šoli nosimo nasmeh, ne mask”. Eden od transparentov pa je učitelje pozval k nošenju mask, testiranju in cepljenju, da bodo šole odprte. Objeti so med drugim zapeli Dan ljubezni, je poročal spletni Večer.

 

Novinarji televizijskih hiš RTV in 24ur ter časopisne hiše delo so o protestu obširno poročali. “Kolikor je bilo opaziti, je šlo za zelo pisano druščino protestnikov, z različnimi idejami, prepričanji in ozadji. Vsem pa je skupno, da imajo protikoronskih ukrepov dovolj in da so precej jezni ob situaciji, v kateri smo se znašli,” je za TV Slovenija nekritično poročal Janez Krušič Sterguljc.

Foto:BoBo.

Novinarsko lekcijo mu je dal dolgoletni novinarski kolega Igor Pirkovič, ki je na Twitterju zapisal, “da bi korektno poročati o tem dogodku pomenilo obsoditi shod. Ker je slučajno protizakonit in ker lahko slučajno podaljša izhod iz epidemije”.

Policisti so po poročanju TV Slovenija protest zgolj budno spremljali. Večkrat so po megafonu zbrane pozvali, naj spoštujejo vladne ukrepe, držijo distanco in si nadenejo maske. A so bili pozivi pospremljeni z žvižgi in tudi s kletvicami. Nekaj protestnikov naj bi med samim protestom verbalno napadlo tudi ekipo TV Slovenija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine