18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Romana Tomc: Vrhunski mladi športniki še vedno brez možnosti za pridobitev Zoisove štipendije

Ministrstvo po petih letih še vedno ni izpolnilo obljube, da bo popravilo očitno napako, ki je marsikaterega mladega športnika prikrajšala za štipendijo.

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide Državnega zbora Republike Slovenije je na včerajšnji nujni seji obravnaval Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o štipendiranju. Zamujena je nova priložnost za popravo krivic mladim vrhunskim športnikom. Tem je bila z zakonom, ki je bil sprejet leta 2013, ko je pristojno ministrstvo prav tako kot sedaj vodila dr. Anja Kopač Mrak, odvzeta možnost, da pridobijo Zoisovo štipendijo, ne glede na to, da so odlični dijaki ali študenti. Ministrstvo je namreč s seznama izjemnih dosežkov športne dosežke enostavno črtalo.

Evropska poslanka Romana Tomc je že ob sprejemu zakona 2013 kot poslanka Državnega zbora opozarjala na nedopustno oškodovanje mladih športnikov. Vladajoča koalicija predlogov, ki bi koristili športnikom, ni hotela upoštevati.
Predlog spremembe Zakona o štipendiranju Romana Tomc komentira: Ogorčena sem, da ministrstvo po petih letih še vedno ni izpolnilo obljube, da bo popravilo očitno napako, ki je marsikaterega mladega športnika prikrajšala za štipendijo. Ne razumem, kako se lahko odgovorni na ministrstvu in koalicija tako mačehovsko obnašajo do mladih športnih upov. Ob tem pa ne izpustijo nobene priložnosti, da se ne bi postavljali z njihovimi odličnimi rezultati.

Za prejem Zoisove štipendije morajo kandidati po letu 2013 izpolnjevati dva pogoja hkrati – imeti morajo ustrezno visoko oceno in izkazati izjemni dosežek. Pred uveljavitvijo tega zakona je bilo za pridobitev štipendije dovolj le izpolnjevanje enega pogoja. Dodatno k temu je ministrstvo s seznama izjemnih dosežkov črtalo športne dosežke, kar je športnikom povsem zaprlo vrata za pridobitev Zoisove štipendije. Tako npr. niti svetovni mladinski prvak, z najvišjimi ocenami, Zoisove štipendije ne more dobiti. Na drugi strani pa zakon omogoča pridobitev Zoisove štipendije kandidatu, ki je zgolj sodeloval na mednarodni konferenci, ker se takšno sodelovanje šteje kot izjemni dosežek.

»Zaradi izjemne zaostritve pogojev, do situacije, kjer bi športniki brez dobrih učnih rezultatov dobili Zoisovo štipendijo, sploh ne more priti. Dijaki ali študenti, ki imajo odlične učne uspehe in hkrati kot športniki dosegajo rezultate svetovnega formata, si Zoisovo štipendijo brez dvoma zaslužijo,« dodaja evropska poslanka in zaključuje: »Očitno je medalja iz svetovnega prvenstva ali olimpijska medalja vredna manj, kot sodelovanje na mednarodni razstavi. Nesprejemljivo je, da so mladi uspešni športniki tako grobo prikrajšani.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine