19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Romana Tomc: Slovenija ni le naša država, Slovenija je tudi naša domovina

V vojni za Slovenijo je Jugoslovanska ljudska armada 28. junija 1991 napadla več RTV oddajnikov (Kum, Nanos, Boč, Krim, Pohorje), da bi prekinila pretok informacij. V spomin na te dogodke je območno združenje VSO Velike Lašče, Škofljica, Ig in Brezovica organiziralo spominski pohod na Krim. Slavnostna govornica na dogodku je bila evropska poslanka Romana Tomc.

 

Kljub nekoliko slabšemu vremenu se je spominskemu pohodu na Krim pridružilo kar nekaj ljudi. Pred 28 leti so se na tem območju odvijali prelomni dogodki slovenske zgodovine. Jugoslovanska ljudska armada je z napadi na RTV oddajnike želele prekiniti pretok informacij, vendar jim to ni uspelo, saj je takratni slovenski vojski oddajnike uspelo ubraniti.

Slavnostna govornica na spominskem pohodu na Krim je bila evropska poslanka Romana Tomc, ki je bila počaščena, da je spregovorila ob obeležitvi prelomnih dogodkov iz slovenske zgodovine. “Veliko proslav je že bilo v času naše samostojnosti in skoraj ni bilo državnega praznika, kjer govorec v svojem govoru ne bi izrekel tudi naslednjega stavka: »ko smo dobili svojo državo, so se nam uresničile tisočletne sanje«. Res je, smo eden izmed narodov, ki ima to srečo, da ima svojo državo. Mnogi, večji od nas, je nimajo,” je začela z nagovorom Romana Tomc, ki je prepričana, da brez ljudi, ki so bili pripravljeni tvegati svoje življenje, ne bi imeli lastne države.

“Enotnost, ki smo jo Slovenci izkazali na plebiscitu, je bila presenetljiva in neverjetna. Takrat smo bili res polni ponosa. Ni ga bilo zavednega Slovenca, ki ne bi verjel, da bo šla naša pot samo navzgor. Pridružili smo se Evropski uniji, vstopili v Schengen, prevzeli Evro. Videli smo se ob boku najrazvitejših držav. Vendar danes ni vse tako, kot smo želeli. Celo več, danes je tako, kot si nismo želeli, da bi bilo. Posledice so vidne ne le v našem standardu, ampak tudi v apatiji, ki je zajela ljudi. Očitno je, da se je v teh treh desetletjih zgodilo nekaj, kar je ljudem vzelo vero, da je življenje v samostojni državi nekaj najlepšega, kar se narodu lahko zgodi,” je na Krimu povedala Romana Tomc in izpostavila dejstvo, da je naša država postala plen različnih lobijev, ki so si oblikovali sistem po svoji meri.

“Vendar Slovenija ni le naša država, Slovenija je tudi naša domovina. Tako kot v življenju nasploh, je tudi ljubezen in spoštovanje do domovine potrebno negovati. Domoljubna vzgoja se začne doma, nadaljuje in dopolnjuje v šoli in v družbi. Tudi to smo v preteklih treh desetletjih zanemarili,” je nadaljevala Tomčeva in opozorila, da danes mlade v šolah ne učijo o pomenu ohranjanja slovenske kulture, ampak vse bolj o nujnosti sprejemanja tujih kultur. Besedo domoljublje je opisala kot pozitivno čustvo in prisotnim objasnila, da beseda domoljubje izhaja iz besede same, ljubezen do domovine. Izrazila je skrb, da danes nekateri želijo besedi domoljublje pripisati negativen prizvok. “Morda znamo biti Slovenci ponosni kot posamezniki, do tega, da bi bili ponosni kot narod, pa nam še veliko manjka. Imamo prekrasne naravne danosti, smo narod izjemnih talentov, odličnih podjetnikov, znastvenikov, umetnikov, športnikov, mladih raziskovalcev.”

Romana Tomc je opozorila prisotne, da nas želijo nekateri mediji deliti, namesto da bi nas kot narod povezovali. Kot primer povezovanje je navedla slovenske odbojkarje, ki so se dva dni nazaj uvrstili v veliki finale odbojkarskega evropskega prvenstva in nas povezali v navijanju. Na tekmah so plapolale slovenske zastave, iz tisočih grl se je slišalo prepevanje slovenske nacionalne himne: “Naša zastava, naša himna. Simboli, v katerih je zapisana naša prelepa domovina, njeni kraji, ljudje, njihov ponos in skrbi, njihovo veselje in upanje po boljši prihodnosti. Države z dolgo tradicijo se pomena državnih simbolov zelo dobro zavedajo. Vedo namreč, da se okrog njih zbira narodova energija, ustvarjalnost in nenazadnje moč, da narod preživi v vseh preizkušnjah in viharjih svoje zgodovine. Zato naj se vihranje zastav ne konča na športnih prireditvah. Ponosno bi morale plapolati tudi na naših domovih, šolah, poslovnih stavbah, občinskih in državnih uradih.”

Leta potiskanja nazaj v socializem, zatiranje gospodarstva in ustvarjanje lažnega in nepravičnega socialnega okolja so nas počasi pripeljali do tega, da se kot narod ne cenimo in ne cenimo lastne države ter domovine. V zaključku nagovora si je Romana Tomc zaželela, da bi Slovenijo bolj cenili in da bi mladim znali predati tudi ljubezen do domovine. “Ko bomo znali domovino in njene simbole spoštovati, ljubiti in se zanje iskreno truditi, ko bomo prenehali z delitvijo na prvo in drugorazredne, ko bomo pregnali sence preteklosti, ko bodo državo vodili pravi državniki, ko bo med politiki vladalo spoštovanje in sodelovanje in ko bomo znali nagraditi sposobne in kaznovati pokvarjene, bo Slovenija spet zadihala. Naboj, enotnost in ponos, ki smo jih imeli ob osamosvojitvi, se bodo vrnili, s tem pa se bomo vrnili tudi na pot, ko bomo sposobni doseči najvišje vrhove in premagati najtežje ovire. Tej želji se pravi domoljubi nikoli ne bomo odpovedali. Prepričana sem, da ste danes tukaj zbrani sami pravi domoljubi. Prav tako sem prepričana, da jih je v naši državi še zelo, zelo veliko. To nam vsem skupaj vliva optimizem, da naša prihodnost ni izgubljena,” je zaključila vodja slovenske poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Romana Tomc.

Zadnje novice

Sorodne vsebine