17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Romana Tomc gostja Nikodemovih večerov v Mariboru: Slovenijo smo si kot samostojno državo priborili, ohranjati moramo našo kulturo, našo zgodovino

Evropska identiteta in emigracije je bil naslov včerajšnjega pogovornega večera, ki je v okviru vsakoletnih Nikodemovih večerov potekal v Mariboru. Tema večdnevnega dogodka so bile v prvi vrsti migracije in njihov vpliv na Slovenijo, na Evropsko unijo in njeno skupno identiteto.

 

Torkov večer se je osredotočil na evropsko perspektivo migracij. Povezovalec, dr. Aleš Maver, je kot gosta povabil nadškofa, dr. Antona Stresa in evropsko poslanko Romano Tomc. Ta je v svojem nagovoru poudarila, da se o migracijah, predvsem zaradi njihove kompleksnosti pogosto ne razpravlja dovolj: »V 5 letih, odkar je problem migracij opazno eskaliral, evropske institucije še niso našle rešitve in ta naloga čaka prihajajočo Evropsko komisijo. Vseeno vprašanje migracij tudi v novem mandatu ostaja ena ključnih tem, o katerih se pogovarjamo v Evropskem parlamentu. Tudi v okviru vprašanja evropske identitete. Evropska unija je skupek različnih držav, ki jih med seboj družijo skupne vrednote, cilji, zgodovina, tudi krščanske korenine,« je poudarila evropska poslanka. »Ne pa tudi skupna evropska identiteta. Med državami članicami Evropske unije, kljub tesnemu sodelovanju na številnih področjih, ostajajo velike razlike. Te so opazne predvsem med vzhodom in zahodom, ki ju med seboj loči različna zgodovina. To je zagotovo vplivalo tudi na različno razumevanje aktualnih vprašanj, med njimi migracij in spopadanja z njimi,« je dodala Tomčeva.

»Razlike in različna razumevanja te tematike obstajajo tudi znotraj Evropskega parlamenta. To je bilo zelo razvidno v primeru poimenovanja novega resorja Evropske komisije o zaščiti evropskega načina življenja. Prvotno ime resorja je namreč ogroženo, del poslancev iz levega pola si želi resor poimenovati promocija evropskega načina življenja,« je poudarila poslanka.

»To kaže na njihov odnos do evropskosti, do tega, da migracij, kljub dogajanju v zadnjih letih, ne vidijo kot grožnje evropskemu, našemu načinu življenja. Naši kulturi, naši identiteti. Želim si, da prvotno ime resorja obstane in da s tem Komisija pokaže, da bo pri zaščiti naših vrednot odločna in dosledna,« je opozorila evropska poslanka.

Romana Tomc v MB

Države članice morajo, po mnenju Tomčeve, svojo nacionalno identiteto ohraniti kot primarno identiteto: »Da ostanemo Slovenci znotraj Evropske unije. Slovenijo smo si kot samostojno državo priborili, ohranjati moramo našo kulturo, našo zgodovino. A vseeno moramo med seboj iskati stične točke, na katerih bomo sodelovanje poglabljali. Le to bo Uniji pomagalo, da ostane konkurenčen in pomemben akter v globalnem svetu,« je zaključila evropska poslanka včeraj v Mariboru.

Vir: SDS

Zadnje novice

Sorodne vsebine