7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Romana Tomc: Če ne želimo, da Evropa razpade, pojdimo na volitve

Evropska poslanka Romana Tomc je bila 11. aprila 2019 gostja oddaje Tema dneva na Nova24TV, kjer sta se z voditeljem oddaje Luko Svetino dotaknila aktualnih političnih razmer v Sloveniji in spregovorila o načrtih za prihodnost Evrope.

O aferi hrvaškega prisluškovanja in vplivanja na slovenske medije (POP TV) je Romana Tomc povedala, da ta v Bruslju ni tako odmevna kot v Sloveniji. Po mnenju evropske poslanke ima velika medijska pozornost dva vzroka. Prvi je ta, da si Marjan Šarec želi čim več zunanjih sovražnikov, da bi s tem prikril, da se ne dela nič posebnega na področju zdravstva, pokojninskega sistema in pravne države. Kot drugi vzrok je Tomčeva navedla bližajoče se evropske volitve, na katerih kandidira nekdanja sodelavka POP TV, česar ne smemo spregledati.

»Komisija je seveda odreagirala politično, to je političen odgovor, ki napotuje na to, kar je dejansko res,« je povedala Romana Tomc glede odziva Evropske komisije, ki je dejala, da je to bilateralna zadeva Hrvaške in Slovenije in se vanjo ne bo vmešavala.

»Seveda je bil čas za sklic Sveta za nacionalno varnost že precej prej, mnogo se je dogajalo. Seveda ti prisluhi, kot slišimo tudi iz uradnih virov, niso nova stvar, pa vendarle so očitno čakali na nek ugoden trenutek, ko je Šarčevi vladi, če se spomnimo, med drugim padla tudi priljubljenost glede na ankete, ki se izvajajo. Sedaj je treba narediti pravzaprav vse, da se prikaže nekako pomen moči, odločnosti in vse to. Jaz mislim, da bo ta vlada morala pokazati še kaj več od tega, da zna sklicati Svet za nacionalno varnost takrat, ko gre za vprašanje komercialne televizije, in to je zame popolnoma absurdna stvar. Vlada Marjana Šarca bo morala že enkrat začeti, če želi pokazati kaj zna, se resnično ukvarjati s pravimi problemi, ki zadevajo ljudi. Tega pa očitno ne zna, zato išče vse drugo,« je komentirala temo o sklicu Sveta za nacionalno varnost evropska poslanka in dodala, da je proti takšnemu komuniciranju, kot ga izvaja vlada Marjana Šarca, saj s tem znižuje ugled Slovenije v Bruslju.

V nadaljevanju oddaje je voditelj oddaje Luka Svetina vprašal, kaj pomeni podaljšanje brexita in če to pomeni, da lahko Združeno kraljestvo ostane del unije ter kakšno mnenje imajo o tem evropski poslanci. Romana Tomc mu je odgovorila, da med evropskimi poslanci prevladuje precejšnje nezadovoljstvo glede nenehnega podaljševanja izstopa iz unije. Sama je izrazila skrb, da bo imel izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije negativne posledice. Povedala je tudi, da v Bruslju nihče ni nasprotoval podaljšanju brexita, tudi Marjan Šarec ne, »to se seveda ni zgodilo, ker pač razumljivo, se politične odločitve na najvišjem nivoju sklepajo tudi z določenimi kompromisi, tako da to razumem. To tudi podpiram, da je bil to nek izhod v sili za vse, vendar potem bodimo vsaj toliko pošteni, da doma predsednik vlade ne prodaja nekih drugačnih informacij oziroma ne zavaja ljudi, da je pravzaprav temu nasprotoval. Skratka, jaz sem iz njegovih besed doumela, da bi morala Velika Britanija nemudoma zapustiti Evropsko unijo. Ampak tega pač njegovo soglasje k temu dogovoru ne kaže.«

Na vprašanje, ali je zaskrbljujoče dejstvo, da se pred volitvami vzpenjajo in pojavljajo stranke z evroskeptično vsebino, je Romana Tomc odgovorila, da na prejšnjih evropskih volitvah tako velikega evroskepticizma ni bilo in da bo sestava novega Evropskega parlamenta precej drugačna od zdajšnje. »Vsi, ki bodo dobili svoj glas, bodo izvoljeni, bodo prišli v Evropski parlament, bodo soodločali o prihodnosti Evrope in tisti, ki si seveda želijo trdno, stabilno Evropo, ki ne želijo, da Evropa razpade, se bodo udeležili volitev. Glasovali bodo za tiste stranke, ki ponujajo takšne rešitve, ne pa za tiste, katerih cilj je priti v Evropo zato, da jo porušijo,« je še na temo evroskepticizma dejala evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da bodo volivci odločali o tem, kakšno Evropo si želijo.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine