12.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Roka roko umije: Ustavno sodišče rešuje Odlazkov smetarski imperij

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Zato je še kako pomembno, da je pobudo za presojo ustavnosti Vizjakovega zakona vložil Interseroh, ne pa na primer Odlazkovo podjetje Recikel. Tako so dosegli vsaj dvoje: zakrili vezi med interesnimi skupinami, povezanimi z odvetniško družino Čeferin, kar je izjemno pomembno, saj je Rok Čeferin podpredsednik ustavnega sodišča, in hkrati zameglili dejstvo, da razveljavitev Vizjakovega okoljskega zakona koristi Odlazku, kar bi posledično skazilo javno podobo povezanih političnih akterjev vključno z Robertom Golobom, ki prav danes postaja mandatar,” je zapisal Bojan Požar, ki je opozoril, da se bo na stroške davkoplačevalcev reševalo smetarsko-medijski in družinski imperij tajkuna Martina Odlazka.

Po navedbah Požareporta se bo na stroške davkoplačevalcev reševalo smetarsko-medijski in družinski imperij tajkuna Martina Odlazka. Ta si namreč po besedah Bojana Požarja med drugim lasti enormne zasluge za zmago leve sredine na aprilskih parlamentarnih volitvah in za oblikovanje najbolj leve vlade v zgodovini samostojne Slovenije. Spomnimo, Odlazek je strankam tranzicijske levice v času vladanja Janeza Janše posodil svoje medije, ki so ves čas udrihali po Janševi vladi in omogočili izvolitev Roberta Goloba ter dveh satelistkih strank KUL. Uslugo namerava medijsko-smetarski tajkun seveda tudi bogato unovčiti. Požar je tudi prepričan, da se Odlazek uvršča med tiste, ki naj bi z Golobovo vlado največ pridobili.

Reševanje smetarskega dela Odlazkovega imperija naj bi se že začelo, in sicer na Ustavnem sodišču RS, kjer so minuli četrtek na 2. točko dnevnega reda uvrstili pobudo za oceno ustavnosti 34. do 53. člena in 275. člena zakona o varstvu okolja, ki je znan tudi kot “Vizjakov okoljski zakon”. Gre za pobudo, ki jo je vložilo podjetje Interseroh, zbiranje in predelava odpadnih surovin, d. o. o., Ljubljana. Požar je pojasnil, da gre za zakon o varstvu okolja (ZVO-2), ki ga je za odhajajočega ministra za okolje Andreja Vizjaka pripravil Senko Pličanič z Inštituta za javno upravo na ljubljanski pravni fakulteti. Ta isti zakon so Odlazkovi mediji ves čas napadali, seveda zaradi njegovih poslovnih interesov. Pobuda za presojo ustavnosti se nanaša na tiste člene zakona, ki Odlazku onemogočajo nadaljnje mešetarjenje na področju odpadne embalaže, je še pojasnil Požar.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Prikaz nasprotnih dejstev in popravek: Roka roko umije: Ustavno sodišče rešuje Odlazkov smetarski imperij

V članku z zgornjim naslovom je bila objavljena informacija, povzeta iz portala Požareport, da je še kako pomembno, da je pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti Zakona o varstvu okolja, vložilo podjetje Interseroh d.o.o., s čimer zakrili vezi med interesnimi skupinami, povezanimi z odvetniško družino Čeferin in s čimer naj bi reševali smetarski imperij tajkuna Martina Odlazka. S tem zapisom se ustvarja vtis, da je podjetje Interseroh pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona vložilo v dogovoru z Odlazkom.

Te navedbe v prispevku zanikamo. Podjetje Interseroh d.o.o. pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti zakona ni vložilo v dogovoru z Odlazkom, zaradi česar s tem tudi ni »zakrilo vezi med interesnimi skupinami, povezanimi z odvetniško družino Čeferin«.

Z namenom objektivne in celovite informiranosti javnosti pojasnjujemo, da so pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti Zakona o varstvu okolja poleg podjetja Interseroh d.o.o. vložili še Interserohovi zaposleni, Interseroh AUSTRIA GmbH kot njegov družbenik in številni proizvajalci. Razlogi za vložitev pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti Zakona o varstvu okolja v ničemer niso povezani z Odlazkom, ki naj bi mu napadeni členi onemogočali nadaljnje mešetarjenje na področju odpadne embalaže, pač pa je bila pobuda vložena le iz razloga, ker zakon po naši oceni na neustaven način neposredno posega v pravice in pravne interese vseh navedenih pobudnikov.«

S spoštovanjem,

INTERSEROH d.o.o.

Mag. Darja Figelj

Direktorica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine