-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Rok Bratina: Športnik in študent medkulturnega menedžmenta s Slovenijo v srcu

Študent Fakultete za uporabne družbene študije Nova Gorica, športnik leta občine Tolmin 2016 in član SDM: Tolminec in Primorec Rok Bratina je zelo ponosen, da izhaja iz starodavne slovenske rodbine Bratina, ki izvira iz Stomaža pod Čavnom v Vipavski dolini. To je njegova zgodba.

Priimek Bratina je med vsemi priimki pod Čavnom verjetno najstarejši; prvič je bil zapisan že okrog leta 900, skoraj sto let pred nastankom Brižinskih spomenikov, najstarejšega ohranjenega slovenskega besedila. »Moji predniki so torej vedno bili tukaj na tem ozemlju, čeprav so morali živeti v najrazličnejših državnih tvorbah, ko so si to ozemlje podajali iz roke v roko,« z zanosom pripoveduje Rok. Tudi danes, ko Slovenci že imamo svojo državo, Rokov rod še vedno živi v okolici Čavna, saj tudi njegov stari oče oziroma nono izvira iz tistih krajev. V Tolmin se je preselil po poroki z Rokovo nono, ki sicer prihaja iz Soče pri Bovcu. »Ker so bili mamini starši, ki so živeli v Tolminu že od prej, skorajda sosedi očetovim, se jima ni bilo težko spoznati,« pravi Rok, ki je prva otroška leta preživel na Selih pri Volčah, potem pa so se spet preselili v Tolmin, saj so imeli starši tam službo. Rokova mama je medicinska sestra v zdravstvenem domu, oče pa dela na Policijski upravi v Novi Gorici. Rok ima tri leta mlajšega brata, ki je ta čas v Kopru, kjer opravlja poletno študentsko delo natakarja.

Otroštvo s prijatelji

Vrtec je Rok obiskoval v Tolminu, oblikovale pa so ga tolminske ulice, kjer je s prijatelji preživljal nepozabne dneve, še zlasti med šolskimi počitnicami, ko so bili otroci zunaj od jutra do večera in so domov prišli, šele ko so jih z balkonov klicali starši. Igrali so se skrivalnice, nogomet, imeli kolesarske dirke po ulicah, hokej na rolerjih pa tudi bejzbol: »Zaradi bejzbola smo imeli sicer nekaj težav z enim od sosedov, saj je žogica za bejzbol večkrat odfrčala v njegovo okno. Bile so še različne druge pritožbe glede uničevanja vrtov ipd., ampak kdo takrat o tem sploh razmišlja? Da ne pozabim omeniti še skokov z gugalnice, ko smo tekmovali, kdo bo skočil dlje. Bili smo zares neustrašni, saj se recimo danes ne bi upal več tako visoko zagugati, potem pa še skočiti in pristati v telemark,« se svojih otroških dogodivščin spominja Rok Bratina, ki je leta 2016 postal športnik leta občine Tolmin. Zelo rad spremlja Cristiana Ronalda, ki ga s svojo predanostjo športu, trdim delom in z odrekanjem vedno znova preseneča in motivira. Ker je Rok po izobrazbi zgodovinar, se zgleduje tudi po Aleksandru Velikem, ki je bil zelo izobražen, odličen športnik ter še boljši vojskovodja in politik.

Rok Bratina

Uspešen učenec

Da je bil Rok Bratina v osnovni in srednji šoli prizadeven učenec z dobrimi ocenami, lahko potrdijo vsi, ki so ga poučevali, sam pa je zadovoljen, da je že v osnovni šoli pridobil delovne navade. Te mu koristijo tudi danes med magistrskim študijem medkulturnega menedžmenta na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Spominja se, da ga je k učenju v prvih letih OŠ priganjala mama, kar se mu je tedaj seveda zdelo popolnoma nepotrebno, danes pa ji je za to hvaležen. Sicer pa so bila tudi srednješolska leta nepozabna, pravi naš sogovorec in se spominja učiteljice zgodovine, ki ga je za zgodovino tako navdušila, da jo je izbral za svojo študijsko smer, na kateri je diplomiral leta 2016 in postal univerzitetni diplomirani zgodovinar. Z nasmehom se spominja nogometne evforije zaradi svetovnega prvenstva v Južni Afriki: takrat je skupaj z nekaterimi prijatelji sklenil izpustiti obvezni končni izlet v Benetke. S prijatelji so se že veselili, pa je mamo poklicala razredničarka in zahtevala Rokovo udeležbo na izletu – sicer ne bi dobil spričevala. Rok je torej preživel skrajno dolgočasen dan v Benetkah, mestu, ki ga v tistem trenutku ni niti najmanj zanimalo.

Očala Lindsey Vonn

Namesto maturantskega izleta se je Rok skupaj s sošolci odločil za ogled finala svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki ga je gostil Schladming. Vsi so bili veliki navijači Tine Maze, zato so s seboj vzeli tudi slovensko zastavo in za Tino navijali ves teden, za kar se jim je kasneje zahvalila. Za vrhunec dogajanja na finalu svetovnega pokala pa Rok šteje večer pred tekmo na uradni podelitvi štartnih številk. Skupaj s prijateljema je stal pred odrom v množici nekaj tisoč ljudi. Nepričakovano je Tinina tekmica Lindsey Vonn izjavila, da bo v množico vrgla nov, edinstven model svojih smučarskih očal, ki jih je za povrh še podpisala. »Očala so bila kar nenadoma v zraku in so letela proti meni, dokler jih nisem trdno zgrabil v naročje, v naslednjem trenutku pa sem padel po tleh. Množica se je vrgla name in mi hotela očala iztrgati iz rok. Ni jim uspelo. Očala imam še vedno doma, tisti dan pa mi bo ostal za vedno v spominu,« pripoveduje Rok Bratina.

Rok Bratina se rad povzpne na slovenske gore

Športna sreča

»Vedno moramo poslušati svoje srce, slediti svoji poti in zasledovati svoj cilj. Nikogar ne potrebujemo, da bi verjel v nas, če sami resnično verjamemo vase. Biti moramo pogumni. Po vsakem padcu se moramo pobrati in iti naprej, v mislih pa vedno znova verjeti, da bomo svoj cilj dosegli. Z ljudmi, ki nam želijo na naši poti slabo in nas ovirajo, se ne obremenjujmo. Ko gremo mimo njih, dvignimo glavo in jih pustimo tam, kjer so,« pravi Rok, ki ima poleg zgodovine v krvi tudi šport: v ŠO sta bila to krožka atletike in nogometa, v srednji pa je igral nogomet pri NK Tolmin in mali nogomet pri KMN Puntar. Nato pa ga je nono navdušil za cestno kolesarstvo in sta skupaj prekolesarila vse okoliške hribe. Potem se je Rok vpisal v Kolesarski klub Sloga 1902 Idrija in spoznal, kaj se pravi trdo trenirati. »To so bili res brutalni treningi, zato ni čudno, da so iz tega kluba zrastli številni kasnejši zmagovalci velikih mednarodnih kolesarskih dirk,« pravi Rok, ki mu je šlo vedno bolje, dokler se mu ni 20. 4. 2013 zgodila huda nesreča: med tekmovanjem se je na spustu pri hitrosti okrog 70 km na uro zaletel v zid, še prej pa ga je vrglo čez krmilo. Kot sam pravi, mu je življenje zagotovo rešila čelada, iz nezavesti pa se je ves povit, z zlomljenima zapestjema, zbudil šele v UKC Ljubljana. »Ko sem se pogledal v obraz, sem se ustrašil samega sebe, saj sem bil ves v šivih,« pripoveduje Rok, ki so mu kasneje z obraza odstranili okoli 30 šivov. Na srečo se mu je obraz lepo zacelil. Na nesrečo ga spominja le majhna brazgotina pod levim očesom. »Podarjeno mi je bilo še eno življenje, da dokončam svoje poslanstvo,« še pravi Rok, ki se je leta 2013 preizkusil v gorskem teku, bil dvakrat mladinski državni prvak, šesti na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2013 v Bolgariji, se nekajkrat udeležil tekem svetovnega pokala ter članskih evropskih in svetovnih prvenstev. Osvojil je 3. mesto na tekmi za svetovni pokal na Grintovcu, lani pa je člansko svetovno prvenstvo v Italiji končal na 17. mestu.

Rok Bratina

Prosti čas

V prostem času Rok najraje bere, saj ga knjige tako kot tek sproščajo, ga odmikajo od realnosti. Z njimi vstopa v svet, kjer si, kar je prebral, v mislih tako živo predstavlja, kot bi gledal film. Filmov ne mara zato, ker »ubijajo« svobodo predstavljanja. Spodbudna sprostitev zanj je tudi glasba, med počitnicami pa rad potuje, saj je prepričan, da je druge dežele in kulture treba spoznavati, da lahko potem bolj cenimo svojo domovino in okolje. Sicer pa Rok Bratina od letošnje pomladi piše svoj blog, ki ga bere že okoli 3.000 obiskovalcev. Ko je v njem objavil to, da je odslej član SDS, se je vsul plaz žaljivih komentarjev, a se ne da: »Ostre puščice, ki prihajajo z levega pola, me samo krepijo in me motivirajo, da še bolj trdo delam in da konec koncev ostajam zvest samemu sebi. Sem Rok Bratina, član Slovenske demokratske stranke, in to lahko vsakomur povem v obraz.«

Do nesreče je Rok resno treniral cestno kolesarstvo.

V Višegrajsko skupino

Poslanstvo, za katerega Rok Bratina čuti, da ga ima, je tesno povezano s Slovenijo, zato se je vključil v stranko SDS in se začel boriti proti t. i. globoki državi, ki jo je pod pretvezo demokracije vzpostavil prejšnji sistem. Meni, da je čas, da bi se morale zgoditi spremembe, da bi vendarle morale zaživeti demokratične vrednote, ki jih leva politična opcija načrtno zapostavlja. SDS ga nagovarja s svojim programom, s tem, da se zavzema za podobne rešitve glede migrantskega vprašanja, kot to počne Madžarska, prepričala pa ga je tudi s tem, ker se zavzema za spremembe v sodstvu, volilnem sistemu, zdravstveni in pokojninski zakonodaji in drugje. Sicer pa se Rok Bratina odkrito zavzema za financiranja iz tujine in vključitev Slovenije v Višegrajsko skupino, o kateri sicer piše v nastajajoči magistrski nalogi.

Stranki SDS se je Rok Bratina pridružil zato, ker nosi Slovenijo v srcu.

Avtor: Lucija Kavčič

Zadnje novice

Sorodne vsebine