7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Razvpiti Boris Kobal se je posul s pepelom, češ da ga je v plagiatorstvo zanesla osebna stiska. Je zaradi nje lani v Kopru javno robantil proti Jožetu Možini?

Razvpiti plagiator Boris Kobal, zoper katerega je Slovensko ljudsko gledališče Celje podalo kazensko ovadbo zaradi plagiata komedije Profesionalci espe, je danes za STA podal svoje opravičilo. Kot je zapisal, ga je k temu prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel.

 

“Sprašujete se, zakaj sem pri svojih 63 letih storil tako nesprejemljivo dejanje? Razlog je huda osebna stiska, v kateri sem se znašel. Gledališče kot tako mi je dalo nekaj zadoščenja, a ko se ozrem nazaj, vidim, da mi je povsem pobralo zasebnost. V imenu ‘boga teatra’ sem zanemaril velik del svojega življenja in pristal v osamljenost in zagrenjenost. Pred leti sem padel v težko depresivno stanje, moral sem si poiskati pomoč. Depresija se je kljub strokovni pomoči v zadnjih letih le še poglabljala,” je pojasnil režiser in igralec.

Pismo je začel z besedami: “Slovenski javnosti se želim opravičiti, ker sem ravnal narobe. To, da sem prevedel delo drugega avtorja in se podpisal s svojim imenom, ni bilo prav. Narobe sem tudi ravnal, ker sem se zavil v molk in slovenski javnosti nisem pojasnil, kaj se dogaja.”

Kobal je zapis sklenil: “Želim, da bi se morebitna škoda odpravila in tudi zato je Celjsko gledališče že prejelo ves izplačan avtorski honorar.”

Sedaj se lahko vprašamo, ali je h Kobalovemu ščuvanju zoper Jožeta Možino lani v Kopru tudi pripomogla depresija. No, za Kobala bi verjetno sedaj že nekdanji predsednik republike Danilo Türk rekel, da je naredil napako in naj mu damo še eno priložnost …

Zadnje novice

Sorodne vsebine