15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Razvoj po levičarsko: Od danes iz Ljubljane v Trst tudi z vlakom, tako kot leta 1857

Po letu 2011 bo danes znova zaživela železniška povezava med Ljubljano in Trstom. Vlak bo iz prestolnice proti Italiji vozil dvakrat na dan, vožnja pa bo predvidoma trajala dobri dve uri in pol.

Prvim potnikom se bosta danes pridružila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc in odhajajoči infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Levičarji danes praznujejo nekaj, kar je bilo sicer doseženo že dolgo nazaj, železniško progo med Ljubljano in Trstom so namreč uradno prvič odprli 27. julija 1857, takrat na čelu s cesarjem Francem Jožefom in štirimi nadvojvodi. Kapitalizem pred več kot 150 leti se, kot lahko vidimo, še danes kosa z levo ideologijo socializma oz. t.i. “demokratičnega” socializma.

Vzpostavitev železniške povezave je plod prizadevanj ter skupnega interesa Slovenije, dežele Furlanije-Julijske krajine ter Slovenskih železnic in italijanskega državnega prevoznika Trenitalie. Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da bodo na progi vozile elektromotorne garniture, sicer v lasti dežele Furlanije-Julijske krajine. Vsak dan sta na voljo dve direktni povezavi, ena do Trsta in druga še naprej, do tržaškega letališča ter do Vidma in obratno.

Vozni red je sicer organiziran tako, da bodo lahko potniki iz Trsta pot nadaljevali z regionalnimi vlaki, in sicer do letališča Ronki, Vidma, Pordenona, Trevisa in Trbiža v smeri Beljaka.

Prvim potnikom, ki se bodo iz prestolnice z jutranjim vlakom odpravili v Trst, se bodo danes pridružili Evropska komisarka za promet Bulčeva, odhajajoči minister Gašperšič ter vodstvo Slovenskih železnic. Na železniški postaji Trst jih bosta na simbolični uradni otvoritvi pozdravila predsednik Avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga in odbornik za prevoze in infrastrukture dežele Furlanije-Julijske krajine Graziano Pizzimenti.

D.Č./Nova24

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine