11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Razpoke v vladi: proračun za leto 2019 tudi po vrhu koalicije ostaja neznanka

Vlada bo po besedah premierja Marjana Šarca na četrtkovi seji potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. Ostaja sicer odprto eno vprašanje, ki ga morajo nekateri koalicijski partnerji še uskladiti med seboj, je po današnjem vrhu koalicije povedal Šarec. Za katero vprašanje gre, ni razkril, poroča STA.

Koalicija je po Šarčevih besedah tudi sklenila, da mora biti rebalans proračuna za leto 2019, ki ga bodo začeli pripravljati po novem letu, izravnan oz. mora biti upoštevano fiskalno pravilo.

Na vprašanje, ali so našli denar, ki ga bo morala vlada prihodnje leto dodatno zagotoviti, je Šarec odvrnil: “Ničesar nismo našli. Tega denarja se ne išče kar tako, ker stanje proračuna ni takšno, da bi kar razmetavali z denarjem.”

Šarec je še pojasnili, da so se koalicijski partnerji seznanili s potekom pogajanj s sindikati javnega sektorja. Koliko denarja bodo namenili za javne uslužbence, ni povedal. Prav tako ni razkril številk o drugih postavkah, s katerimi bi odgovorili na zahteve posameznih koalicijskih partnerjev.

V SD so ob prihodu na koalicijski vrh izpostavili skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, medtem ko v DeSUS in SAB poudarjajo izboljšanje položaja upokojencev. Prav to bi lahko bilo odprto vprašanje, o katerem je govoril Šarec.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je že večkrat poudaril, da morajo prihodnje leto za izboljšanje položaja upokojencev zagotoviti podobno vsoto denarja kot za izboljšanje statusa javnih uslužbencev. Sicer v DeSUS poudarjajo usklajevanje pokojnin in izplačilo regresa. Slednje poudarjajo tudi v SAB, kjer se zavzemajo za regres v dveh višinah in ne več v petih. Prav tako želijo zvišanje odmernega odstotka pokojnin.

Predsednik SMC Miro Cerar je pred koalicijskim vrhom izpostavil dogovor, da ne bodo posegali v status najranljivejših skupin. Tovrstne posege je namreč predvideval eden od zadnjih osnutkov novele zakona o izvrševanju proračuna, ki je prišel v javnost.

Novela zakona o izvrševanju proračuna je potrebna, ker je bil proračun za leto 2019 sprejet že novembra lani, medtem pa je vlada prevzela nove obveznosti za proračun, sprostili bi se tudi nekateri varčevalni ukrepi. Zaradi tega bi se lahko izdatki toliko povečali, da Slovenija ne bi več sledila fiskalnim ciljem, h katerim se je zavezala celo na ustavni ravni. Koalicija se mora zato čim prej dogovoriti o ukrepih, ki obseg izdatkov za leto 2019 zmanjšujejo, te pa zapisati v predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ga bo moral DZ sprejeti še letos.

Zadnje novice

Sorodne vsebine