1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Razkuževanje večstanovanjskih stavb: Primer iz Novega mesta: »Kdor se boji virusa, naj nosi rokavice in obrazno masko!«

Vlada Republike Slovenije je pred dnevi izdala navodilo o obveznem razkuževanju hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah. Vse s ciljem preprečevanja prenosa okužb z novim koronavirusom.

Navodilo je bilo v danih razmerah povsem pričakovano in razumljivo. Vendar pa so državljani ponekod to sprejeli z negodovanjem in celo z odporom. Nekateri so se celo spraševali, kdo bo to plačeval. Kot da bi tudi to morala plačati država. Vika in krika je bilo kar veliko.

Zanimiv primer o tem pa prihaja iz Dolenjske. Gre za novejšo večstanovanjsko stavbo s 24 stanovanji, v treh nadstropjih.

Ko je hišni svet sprejel odločitev, da bodo stanovalci predmete in stvari na hodnikih in stopniščih razkuževali sami, se je v delu pojavil odpor. Kritike: Zakaj bi mi iz pritličja razkuževali vse do 3. nadstropja, če ne hodimo tja? Zakaj bi razkuževali stikala v dvigalu, če ga vsi ne uporabljamo? Ali: Zakaj bi morali razkuževati stikala v dvigalu, če se vozimo samo eno nadstropje? Zakaj je razkuževanje sploh potrebno?

Še najboljša pa je bila ta: »Kdor se boji virusa, naj nosi rokavice in obrazno masko!«

Na to se je odzval hišni svet, ki je pojasnil, da jim je upravljalec večstanovanjske stavbe ponudil razkuževanje, po zasoljeni ceni: 40 do 50 evrov za eno razkuževanje, preverjeno manj kot 15 minut dela. Ker sta dnevno potrebni dve razkuževanji, bi to pomenilo od 80 do 100 evrov dodatnega stroška na dan. Za manj kot 30 minut dela.

Dodajmo, da so v tem hišnem svetu našli tudi donatorja za razkužilo in tudi tako izničili strošek razkuževanja. Hkrati so stanovalcem izdali natančna navodila o tem, kaj je treba razkužiti in kako.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine