13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

RAZKRIVAMO: (Pod)kupljeni novinarji Dnevnika za pisanje po nareku

Renata Zamida, odstavljena direktorica Javne agencije za knjigo, je kazala široko paleto inventivnosti, kako bi se zadržala na svojem položaju in o nekaterih njenih nepravilnostih so mediji že pisali v času prejšnjega ministra za kulturo, novi svet te agencije pa je s škodljivim vodenjem te agencije vendarle prekinil.

Zamida je aktivirala množico ljudi, ki so pisali pisma podpore, nastopali v javnosti, mediji so ji peli hvalo, seveda pa se v ozadju skrivajo tudi razne usluge Zamide, ki jih bodo v prihodnje morale raziskati ustrezne institucije. Pisali smo že o podjetju Palačinkomat d.o.o., kjer se je izkazalo, da ni nihče pojedel za devet tisoč evrov palačink, ampak je prek tega podjetja JAK nakazoval denar Tini Deu, ženi od lastnika Palačinkomata, ki je opravljala za agencijo neke piarovske posle. To podjetje pa sploh ni registrirano za odnose z javnostmi in bo imel s tem opravka tudi FURS.

Tokrat razkrivamo novo agencijsko-novinarsko korupcijsko zgodbo. Ob pregledu hvalnic Renati Zamide in pljuvanju po ministrstvu za kulturo izstopa ime Dnevnikove novinarke Maje Šučur. Gospodična je bila posebej aktivna v času, ko se je zamenjala vlada in ko je bilo jasno, da bo aktualni minister nadaljeval delo, ki ga je že začel prejšnji minister Zoran Poznič. JAK je novinarki Dnevnika Maja Šučur financiral projekt v višini 3000 evrov, projekt pa nosi naslov Onkraj geta: Slovenska LGBT literatura v zadnjem desetletju. V resnici je ta projekt en sam članek, ki ga je objavila na spletnih straneh LUD Literatura, obsega kakšnih 15 tisoč znakov s presledki in našteva nekaj gejevskih in lezbičnih avtorjev ter se sprehodi malo med naslovi LGBT literature. Nič novega, nič kritiškega, ne gre za tekst, ki bi zajemal široko in zahtevno problemsko osnovo, le faktografsko nizanje imen in del, vse to za 3000 evrov. Nemara najboljše plačani tekst glede na vloženi intelektualni napor, porabljen čas in dolžino besedila. Ob tem, ko je JAK pod vodstvom Renate Zamide dajal denar Šučurjevi in podobnim, pa so zavračali mnogo bolj relevantne avtorje. Prav tako ni nepomemben podatek, da avtorji pri društvu LUD Literatura ne delajo zastonj. Samo JAK je v zadnjih 15 letih LUD Literaturi nakazal 2,3 milijone evrov, Ministrstvo za kulturo pa 1,1 milijona evrov.

Zaradi konflikta interesov bi se Šučurjeva morala pri pisanju o JAK-u izločiti, vendar tega v slovenskem levičarskem medijskem miljeju res ne moremo pričakovati. So pa razmeroma poceni, dovolj so drobtinice in drobiž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine