19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Ratifikacija sporazuma o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja med Slovenijo in Madžarsko

Piše: C. R.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Uredbo o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Madžarske o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje, ki je bil sklenjen 21. februarja 2022 v Lendavi.

Slovenija in Madžarska sta se 6. novembra 1992 s Sporazumom o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji zavezali, da bosta zagotovili gospodarski in družbeni razvoj območij, na katerih živita obe manjšini.

Z namenom enakopravnega gospodarskega in infrastrukturnega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje in kot dopolnitev že vzpostavljenega sodelovanja, je bil 21. februarja 2022 v Lendavi sklenjen nov sporazum. Omogočal bo odpravljanje razvojnih zaostankov, krepil sposobnost črpanja sredstev iz Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Muraba in nadaljnji socialno ekonomski in splošni družbeni razvoj obeh manjšin. Sporazum med drugim obe državi zavezuje k sodelovanju z EZTS Muraba pri pripravi strategije in večletnega razvojnega programa, usklajevanju vsebin in ukrepov ter enakemu finančnemu prispevku obeh držav za izvedbo razvojnega programa.

Za izvajanje sporazuma je pristojno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine