9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Psihoanalitik Roman Vodeb o posilstvih na Metelkovi in Kardeljevi ploščadi: “V teoriji posilstev so migranti posebno poglavje, še posebej bivši vojaki; veliko vlogo odigra tudi islamska vera”

Slovenijo še vedno razburja spolno nasilje nelegalnega maroškega migranta, ki se je v obdobju desetih dni zgodilo le malo po tem, ko je bil izpuščen iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi ropa. Prvo posilstvo se je zgodilo na Kardeljevi ploščadi, nato pa je Maročan z nožem skušal k spolnemu dejanju prisiliti še dekle na Metelkovi. Za komentar smo prosili psihoanalitika Romana Vodeba, ki je povedal, da lahko posilstvo na žrtvi pusti posledice, ki trajajo celo življenje, včasih pa je za žrtev potrebna tudi psihoterapija, ki pa mora biti primerna. Za spletni portal Nova24TV je Vodeb med drugim tudi povedal, da so migranti v teoriji posilstev čisto posebno poglavje, še posebej, če prihajajo z vojnih območij, ker imajo izjemno razvito pohoto prav tako pa lahko veliko vlogo pri posilstvu odigra tudi islamska vera, še zlasti, če je storilec islamski radikalec. Policijo ocenjuje kot proimigrantsko usmerjeno, kot razlog za prikrivanje dogodka javnosti pa izpostavlja tudi morebitno maščevalnost moških. Glede levih politikov je povedal, da skušajo z današnjim delovanjem racionalizirati svoje prvotno mišljenje o migrantih kot o beguncih, namesto da bi priznali napako.

 

Slovenijo še vedno razburja ilegalni maroški migrant, ki je oktobra, malo po tem, ko je prišel iz zapora, kjer je prestajal zaporno kazen zaradi ropa, v obdobju desetih dni spolno napadel dve dekleti. Najprej je po popivanju k spolnim dejanjem prisilil dekle v študentskem domu na Kardeljevi ploščadi, nato pa je k spolnim dejanjem z nožem skušal prisiliti še dekle na območju Metelkove. Kot je poročal Dnevnik, je bil posiljevalcu že pred leti zavrnjen azil, na vesti pa ima poleg ropa in spolnega nasilja še številna druga kazniva dejanja, a se je kljub temu uspel zadržati v Sloveniji. Za komentar smo poklicali uglednega psihoanalitika Romana Vodeba, ki smo ga uvodoma povprašali o posledicah, ki jih lahko posilstvo pusti pri žrtvi, glede česar meni, da lahko posledice pri žrtvi trajajo celo življenje: “Odvisno je sicer od veliko ‘če-jev’ in spleta okoliščin – tudi od odnosa, ki ga je žrtev imela do napadalca. Včasih je psihoterapija – in to dobra psihoterapija, vsaka namreč ni dobra – za žrtve obvezna. Psihoterapije žrtev posilstev so zahtevne in občutljive, odvisno tudi od porekla, torej od nacionalnosti in verske pripadnosti, in predvsem od tega, v kakšnem odnosu je bila žrtve do napadalca.” Vodeb meni, da če je bil napadalec znanec oziroma kolega, morda prijatelj ali celo bivši fant/partner, je to nekaj čisto drugega, kot če je bil neznanec ali tujec, migrant.

V teoriji posilstev so migranti čisto posebno poglavje, še posebej bivši vojaki
V zadnjem času Evropo in Slovenijo vse bolj razburja spolno nasilje s strani ilegalnih migrantov, zato smo psihoanalitika Vodeba vprašali tudi, kakšno vlogo igrata pri posiljevalcih dejstvo, da se nahajajo v tuji državi, in morebiten izvor z vojnega območja. Vodeb je glede tega za spletni portal Nova24TV povedal, da so v teoriji posilstev migranti čisto posebno poglavje, bivši vojaki pa sploh: “Oni so simbolno kastrirani, nekakšni ‘odpadniki’ v novi državi, ki imajo lahko refleksno, torej posledično izjemno razvito pohoto. Statistično gledano so največ posilstev v zgodovini v resnici zagrešili vojaki v oziroma po vojnah. Nekateri imajo ob tem še velik ego in mislijo, si racionalizirajo, da jim vse pripada – tudi v seksualnem smislu.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine