5.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 marca, 2024

Prvovrstni škandal: Robert Golob skriva seznam decembrskih obiskovalcev v kabinetu

Piše: Vida Kocjan

V Kabinet predsednika Vlade RS smo poslali zahtevo za posredovanje vseh obiskov pri predsedniku vlade Robertu Golobu v decembru 2023.

Sporočili so nam, da evidence obiskovalcev hranijo 14 dni, kar pomeni, da evidenc za december 2023 nimajo več in jih javnosti ne morejo posredovati.

Dodali so, da je podlaga za t. i. izbris obiskovalcev »v Evidenci dejavnosti obdelave upravljavca evidence obiskovalcev«. Po njihovih navedbah to velja za Generalni sekretariat Vlade RS, Kabinet predsednika vlade, Urad Vlade RS za komuniciranje, Urad Vlade RS za narodnosti, Ministrstvo za zunanje zadeve in Protokol Vlade RS.

Preverili smo, kaj pomeni Evidenca dejavnosti obdelave in ugotovili, da je ta primarno namenjena internemu pregledu in nadzoru nad postopki obdelav osebnih podatkov, ki jih izvaja posamezni upravljavec oziroma obdelovalec.

Pojasnila je 25. maja 2022 objavil Informacijski pooblaščenec (IP), vir: Evidenca dejavnosti obdelave – IPRS (ip-rs.si), ustanovo vodi Mojca Prelesnik. Ali se ta navodila nanašajo tudi na seznam obiskovalcev v posameznih vladnih ustanovah, še preverjamo.

Po našem mnenju pa gre za prvovrstni škandal, da predsednik vlade Robert Golob skriva seznam obiskovalcev in se obnaša, kot da je vodenje države ter s tem povezan kabinet njegova osebna institucija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine