19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Prvoaprilski »fake news«: po spletu danes kroži kar nekaj novic, ki jim ne gre verjeti

Prvi april je dan, ko si lahko brez slabe vesti privoščimo šalo na tuj račun, ta običaj pa so že pred leti posvojili tudi mediji. Po spletnih portalih tako danes kroži kar nekaj novic, ki jim ne kaže povsem verjeti.

 

“Cerar umaknil odstopno izjavo” – takšen je naslov članka na spletnih straneh časnika Večer, ki ga spremlja celo Cerarjeva fotografija v trenutku umika odstopne izjave. Vendar pa bralec ne izve, zakaj si je predsednik vlade Miro Cerar dva tedna in pol po odstopu premislil, pač pa avtor že takoj prizna, da gre za prvoaprilsko potegavščino.

Časnik Dnevnik na spletnih straneh poroča, da se bo suspendirani športni direktor nogometašev Maribora Zlatko Zahović v času prestajanja kazni nogometne zveze, ki mu je za pol leta prepovedala opravljati vsakršno funkcijo na uradnih tekmah, podal v politične vode. Po sobotnem derbiju med Olimpijo in Mariborom (1:1) je v Stožicah sporočil, da bo jeseni kandidiral za župana Maribora. Nekatere javnomnenjske agencije so v Mariboru že izmerile javni utrip in ugotovile, da Zahović uživa kar 69-odstotno podporo, trdi časnik.

Da bodo v Sloveniji kmalu parlamentarne volitve, vedo tudi v Čebelarski zvezi Slovenije, odkoder so že minuto po polnoči sporočili, da je bila nekaj trenutkov prej ustanovljena nova stranka z imenom Slovenija, kjer se cedita med in mleko. Program stranke bo temeljil na “zdravi kmečki pameti”, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik zveze Boštjan Noč, ki ga je ustanovni kongres stranke očitno tik pred polnočjo imenoval za predsednika nove stranke.

Noč si je za nalogo zadal, da stranko popelje na volitve in v parlament, prav tako bo stranka kandidirala na lokalnih volitvah. Slovenija je namreč dežela nešteto priložnosti, ki večinoma ostanejo neizkoriščene, le “zdrava kmečka pamet” pa lahko iz Slovenije naredi deželo, kjer se cedita med in mleko, je zapisal.

Za vse gospodinje je nedvomno zanimiva tudi današnja novica, ki je prišla iz velenjskega proizvajalca gospodinjskih aparatov Gorenje. Že konec leta nameravajo namreč na trg poslati prvi pralni stroj s kvadratnim bobnom. Gre za povsem nov pristop, ki bo, kot zatrjujejo v podjetju, povzročil revolucijo na področju pranja. Kvadraten boben namreč omogoča boljši izkoristek prostora, vpliva pa tudi na gibanje perila in do 22 odstotkov izboljša učinek pranja.

Rešitev se je našla tudi za slavno maketo drugega tira, ki so jo sklenili po blamaži z razpisom umakniti iz Kopra. Ker je na maketi, ki je bila prvotno namenjena predstavitvi trase drugega tira, a se nato spremenila v rekvizit komedije zmešnjav, lepo izdelan relief, bo namreč po novem služila za označevanje najdišč špargljev, poročajo Primorske novice.

“S tem ubijemo dve muhi na en mah, Cerarja rešimo zadrege, kam z maketo, nabiralcem špargljev pa prihranimo kakšno neprijetnost v gozdu,” je za časnik povedal predsednik krajevne skupnosti Črni Kal Janko Sever. Krajevna skupnost je maketo, ki se bo po novem imenovala Šparglandija, odkupila od države za simbolično ceno enega evra.

Avtorji prvoaprilskih potegavščin na Primorskih novicah so zašli tudi v bolj tehnološke vode. EBRD je januarja po pomoti na trg poslala serijo bitcoinov, ki so videti kot običajni evrski kovanci za 50 centov, piše časnik na spletni strani in dodaja, da se je nova valuta že razširila na črni trg. Kovanci naj bi se hitro razširili po območju Bosne, tamkajšnja policija pa zdaj opozarja tudi na možnost, da so že prešli mejo in naj bi jih bilo mogoče najti tudi že na območju Slovenije, najverjetneje slovenske Istre.

Uredništvo spletnega portala Siol.net bralcem na prvi strani želi lepe vesele velikonočne praznike, nato pa sledi neprijetno presenečenje. Avtor enega od člankov trdi, da zaradi prestopnega leta 2016 letošnja velikonočna nedelja in običaji, povezani z njo, padejo na ponedeljek. “Slovenska škofovska konferenca tako priporoča, da nedeljski velikonočni zajtrk pojeste šele jutri,” trdi portal, ki je za mnenje povprašal tudi Feliksa Kosovela z Inštituta Jožef Štefan in ta je pojasnil, da “gre za t.i. koledarskega prestopnoletnega hrošča v julijanskem koledarju, saj se ta ni popolnoma sinhroniziral z gregorijanskim”.

Vprašanje ostaja, ali se šaljivcem pridružuje tudi STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine