-2.6 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Prvi predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Peter Jambrek ob obletnici plebiscita brez dlake na jeziku: »Slovenija kot država je izvotljena in razkrojena«

Predsednik republike Borut Pahor je 23. decembra 2019 Petru Jambreku in Erhardu Busku podelil državno odlikovanje. Jambrek je zlati red za zasluge prejel za svoj prispevek k ustanovitvi slovenske države ter k razvoju ustavnosti in ustavnopravne znanosti, Busek pa srebrnega za svoj prispevek za mednarodno priznanje Slovenije.

Prvi predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije Peter Jambrek sodi med ključne osebnosti s pomembnim vplivom na osamosvojitev in ustanovitev Slovenije. Poleg njegovega teoretičnega dela in objav s področja vladavine prava, ustavnosti, delitve oblasti in človekovih pravic je bil avtor ali soavtor najpomembnejših dokumentov, ki so bili temelj ustavne ureditve nove države, so izpostavili v Pahorjevem uradu. Od vsega začetka je bil vključen v prizadevanja za osamosvojitev z utemeljevanjem ustavne in mednarodnopravne pravice slovenskega naroda do samoodločbe in lastne suverene države. Njegova izjemna zasluga je, da sta bili demokratizacija in še zlasti osamosvojitev utemeljeni na mednarodnem pravu in izvedeni zakonito. Prav to je Sloveniji v času osamosvajanja in po njem zagotovilo mednarodno razumevanje, podporo in mednarodno priznanje.

»V letih zgoščenega zgodovinskega časa slovenske pomladi je bilo potrjeno in utrjeno neposredno pa tudi s plebiscitom, z novo ustavo, vojaškimi uspehi in mednarodnim priznanjem soglasje vseh plasti ljudstva o temeljih slovenske republike,« je v zahvalnem govoru poudaril Jambrek. Po njegovih besedah so posodo suverene Slovenije Slovenci in vsi drugi državljani pred 30 leti napolnili z energijo in optimizmom. »Ugotavljam, da je dandanes oboje splahnelo, Slovenija kot država je izvotljena in razkrojena.« Slovenija se po njegovih besedah med drugim sooča s propadajočim javnim zdravstvom, z javnim visokim šolstvom, ki pada na mednarodnih lestvicah kakovosti, z gospodarstvom, ki je vedno manj konkurenčno in produktivno, ter z javnimi financami, ki prenašajo breme zadolžitve države na prihodnje rodove. »Vendar je problem še veliko hujši − dodobra sta izpraznjeni tudi energija in optimizem prvotnega vrednotnega središča nacije.« Dodal je, da je bogokletnost aktualnih slovenskih oblasti v poskusu dvojnega pozabljenja: prvič, izbrisa in zatrtja spomina na nespremenljivo bistvo prejšnjega režima, ter drugič, pozabe in razvrednotenja osrednjih simbolov, ki so v času nacionalne osvoboditve izoblikovali moderno slovensko nacijo.

Dr. Petek Jambrek danes predava ustavno pravo in pravo človekovih pravic na Evropski pravni fakulteti ter Fakulteti za državne in evropske študije. Bil je član znanstvenega odbora Agencije Evropske unije za temeljne pravice in Beneške komisije. V devetdesetih je bil ustavni sodnik, med leti 1991 in 1993 tudi njegov predsednik, bil je tudi sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice. Med številnimi strokovnimi članki in knjigami je tudi avtor odlične knjige Ustanovitev Slovenije.

Celoten govor dr. Petra Jambreka si lahko ogledate tukaj!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine