10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Prvi mož slovenske policije Anton Travner upa, da jim bo kmalu lahko na pomoč priskočila SV s 700 do 800 vojaki na meji

Policija kljub drugačnim napovedim zaenkrat ni premeščala policistov z meje v notranjost države, trenutno namreč razmere obvladujejo, je ob obisku kontrolne točke na mejnem prehodu Fernetiči ocenil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. Ta pričakuje, da se bo z razvojem pandemije in razmer na državni meji situacija spremenila, zato upa, da jim bo pri varovanju slovenske južne (schengenske) meje, v prihodnje lahko bolj na pomoč priskočila Slovenska vojska.

Prvi mož policije Travner se je danes med drugim v Postojni srečal s štabom civilne zaščite, s policisti na kontrolni točki na avtocesti, kjer so preverjali izvajanje odloka o omejitvi gibanja, mudil se je tudi na Fernetičih, kjer je dal izjavo za medije, namenjen pa je bil še na ogled stanja na zeleni meji.

Namen Travnerjevega obiska je bil pozdraviti policiste in jih podpreti pri njihovem delu. V izjavi medijem je ocenil, da so policisti optimistični in pripravljeni delati še več, kot se od njih pričakuje, čeprav so že zdaj izjemno obremenjeni.

Ta vikend policistov sicer še niso premeščali v notranjost države. “V tem trenutku slovenska policija še obvladuje razmere, zagotovo pa se bodo razmere spremenile z razvojem bolezni in pa seveda tudi razmer na državni meji in s spremembami potreb policistov v notranjosti,” je ocenil Travner.

Po njegovem mnenju je policistov premalo, da bi lahko obvladali multiplicirane izzive, povezane na eni strani z novim koronavirusom in omejevanjem gibanja, na drugi pa s problemom migracij.

Slovenska vojska bi po njegovi oceni lahko zelo pomagala pri obvladovanju migracij ter kadrovsko razbremenila del policije. Glede na to, da zboleva celotna populacija, Travner namreč pričakuje, da bodo zbolevali tudi policisti. “Morda celo bolj, ker so bistveno bolj izpostavljeni kot običajna populacija.”

Po besedah Travnerja upajo, da bi jim lahko na pomoč priskočilo od 700 do 800 vojakov. Ob tem je prvi mož policije poudaril, da bi vojska opravljala naloge zgolj ob meji in zgolj z migranti.

Slednji so sicer podvrženi istim kontrolam kot vsi drugi potniki, ki prestopajo državno mejo, in če kateri od njih kaže bolezenske znake, temu primerno tudi odreagirajo. Tudi postopki vračanja na hrvaško so odvisni od zdravstvenega stanja migrantov.

Policija ima po Travnerjevih besedah v tem trenutku dovolj zaščitne opreme. “Mislim, da bomo še nekaj dni lahko zdržali z zalogami, ki jih imamo,” je dodal.

Približno tisoč policistov pa dnevno po vsej državi izvaja naloge, povezane z odlokom o omejitvi gibanja. Po besedah Travnerja ugotavljajo precej kršitev. Samo v petek so zaznali 300 kršitev odloka, za katere bodo podali predloge inšpekcijskim službam. Poleg tega so izdali tudi več kot 100 opozoril.

“Imam občutek, da vendarle vsi državljani niso dojeli, da je bolezen izjemno nevarna, da je telesna bližina eno od večjih tveganj za razširitev te bolezni in da priporočila, da naj ostanejo doma, niso brez veze,” je ocenil prvi mož policije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine