7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Protivladni mediji in anticepilci povzročili alarmantne epidemiološke razmere v Sloveniji

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ocenjuje, da se Slovenija in Litva uvrščata med države v Evropski uniji, kjer je trenutna situacija v povezavi z epidemijo zelo skrb vzbujajoča, je na današnji vladni konferenci opozorila epidemiologinja doc. dr. Irena Grmek Košnik z območne enote NIJZ-ja v Kranju.

Včeraj je bilo opravljenih 1.440 PCR testov in 7.320 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 285 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov znašal 19,8 odstotka. V bolnišnicah se danes zaradi COVID-19 zdravi 426 oseb, od tega 108 na oddelkih intenzivne terapije. Včeraj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih kar 46 oseb, še 35 jih je bilo v bolnišnice sprejetih v soboto.

Število zasedenih postelj v naših bolnišnicah se še vedno povečuje, razmere v bolnišnicah pa so podobne tistim, ki smo jih nazadnje imeli sredi meseca maja. 14. maja je bilo namreč na navadnih oddelkih zasedenih 318 postelj, kar je toliko kot danes. Vladna govorka Maja Bratuša je poudarila, da so se pričele razmere v naših bolnišnicah po 14. maju pričele hitreje izboljševati, česar pa v trenutnih razmerah in glede na aktualne projekcije žal še ne moremo pričakovati.

Vir: Twitter

Po besedah epidemiologinje doc. dr. Irene Grmek Košnik je Svetovna zdravstvena organizacija do 24. 9. 2021 poročala o 230 milijonih potrjenih primerov okužb in 4,7 milijonih smrti. Po predvidevanjih strokovnjakov je smrti 2 do 3x več kot poročajo. Epidemija je po kontinentih do 24. septembra 2021 zajela ogromne razsežnosti: v ZDA 89 milijonov okužb, v Evropi 69 milijonov, JV Azija 43, Bližnji vzhod skoraj 15,6 milijonov, Zahodni Pacifik 8 milijonov, Afrika 6 milijonov. Za to obdobje SZO poroča o 2,2 milijona smrti v ZDA, v Evropi 1,3 milijona, v JV Aziji 672 tisoč, v Afriki 144 tisoč , na območju Zahodnega Pacifika 112 tisoč.

Če si ogledamo 14 dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Evropi v obdobju 36. in 37. tedna letos in potem teden kasneje, vidimo, da je Evropa rdeča. Slovenija je na zemljevidu temno rdeča.

 Vir: NIJZ

Slovenija je popolnoma rdeča
V 37. tednu je stanje nizko zaskrbljujoče za celo Evropo, vendar pa izstopata dve državi, ki sta označeni kot zelo zaskrbljujoči. Ena od njiju je tudi Slovenija. Pet držav je bilo uvrščenih med države z visoko zaskrbljenostjo, sedem držav med države s srednjo zaskrbljenostjo in 16 držav med države z nizko zaskrbljenostjo. Najbolj kritično stanje je po besedah Grmek Košnik v Litvi. “Podatki po sledilniku potrjenih 14. dnevnih primerov kažejo, da je povprečno število primerov v Slovenji tolikšno, da je Slovenija popolnoma rdeča,” je poudarila.

Delta različica virusa je bolj kužna in s težjim potekom, zato je za ustavitev širjenja virusa nujno, da je cepljeno 70 odstotkov populacije in več, je izpostavila in dodala, da je potek četrtega vala drugačen zaradi cepljenja in upoštevanja PCT pogojev. “Zahodna EU je dobro precepljena, vzhodna EU slabše. Velika Britanija, Danska in Norveška so že sprostile vse ukrepe. Vse te države imajo populacijo nad 50 let precepljeno 95 odstotkov in več”.

Epidemiologinja Irena Grmek Košnik. (foto: STA)

“Za tretji odmerek še ni registriranega cepiva. V Sloveniji smo v avgustu priporočili 3. odmerek imunsko oslabelim osebam in kroničnim bolnikom,” je izpostavila in dodala, da je priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in 3. odmerkom šest mesecev. “Priporoča se mRNA cepivo”. V danem trenutku moramo po njenih besedah dosledno upoštevati ukrepe in se cepiti, da zagotovimo vzdržnost zdravstvenega sistema.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine