16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Propadli premier Marjan Šarec o opozicijskih prepirih in dogovarjanjih “kako zrušiti vlado” ter “računih brez krčmarja”

Zaradi mene se lahko tik tak sestavimo,” je napovedal nekdanji premier Marjan Šarec v intervjuju za Svet24 in poudaril, da “samo če ne bomo dlakocepili in se bomo zavedali, da je treba v tem trenutku preprečiti najhujše.” Na Twitterju je na ta stavek hitro dobil odgovor uporabnika, češ da je že preprečil najhujše, in sicer s tem, da je odstopil. Šarec je v pogovoru za Svet24 sicer povedal, da je edina pozitivna stran (če je v tem lahko kaj pozitivnega, je tudi dodal) njegovega odstopa to, da ljudje danes lahko vidijo, kakšna vlada bi nas lahko, brez njegove intervencije, lahko doletela že leta 2018. Glede na videno v zadnjih 6 mesecih lahko rečemo, da je bila Šarčeva vlada res čas izgubljenih priložnosti.

Marjan Šarec je v intervjuju za Svet24 ponovno nanizal kar nekaj “šarcizmov”. Je pa tudi priznal, da po naravi ni človek, ki bi bi imel neka velika pričakovanja. Gleda realno na svet, je povedal, in zato tudi ni pričakoval, da bo “svet vrgel s tečajev” in v pol leta vse spremenil. “Bolj realno je z majhnimi koraki priti do nekaterih sprememb,” je bil iskren. Tokrat se je v svojih prispodobah poslužil tudi avtomobilske terminologije in pojasnil, da je to podobno kot vse drugo v življenju. “Tudi avtomobila ne moreš servisirati čez noč, ampak je to včasih tudi večletno delo.” Je pa v državni politiki veliko preigravanja, nekakšnega prostega teka, je poznavalsko podučil.

Profesionalni iskalec puške, v zadnjem času namiguje, da je pripravljen na ponovni prevzem oblasti. Pri tem pa ga očitno moti, da se zbira “stara garda”, po vsej verjetnosti ga skrbi, da zaradi tega ne bo več prišel h koritu. “Fantje se zbirajo. Kacin, Rupel, mogoče bo še Igor Bavčar dobil kakšno pozicijo, skratka osamosvojitelji so ponovno skupaj,” je potarnal in se postavil z nemškim rekom “alte liebe rostet nicht.” Ob tem pa je slovensko politiko v zadnjih 30 letih primerjal z  motorjem z notranjim izgorevanjem. “Marsikaj se je spremenilo, a bistvo je še vedno enako,” je dejal in pri tem seveda ciljal na Janeza Janšo in Boruta Pahorja. Bo že imel prav, saj pravi, da politiko spremlja že od svojega desetega leta. “Imamo po tridesetih letih še vedno iste ljudi, ki te onemogočijo na različne načine, nato pa govorijo, da nisi nič naredil,” je Šarec delil svojo izkušnjo in pri tem zamolčal, da se je s svojo vlado povezoval ravno s starimi silami, ki v Sloveniji vladajo skoraj cel čas in nič ne storijo za potrebno reformacijo države. Na Facebooku pa je, v povezavi s tem, nanizal naslednje stavke: “Besedna zveza leta bo očitno “puška v koruzi”, vsaj tako je slutiti glede na očitke v zvezi z mojim odstopom. Eni in drugi ga izkoriščajo za svoje interpretacije, ki jih je toliko, kolikor je interpretov. Besedna zveza “Šarec je imel priložnost” pa tudi kotira precej visoko. Vse to pa so seveda zelo površna opažanja, brez truda razumeti dejansko situacijo.

“Kot bi mu nekdo tiščal glavo pod vodo”

Šarec je o delovanju svoje vlade povedal, da bi se že takrat morali vsi zavedati, da neke epohalne spremembe niso mogoče. Je pa njegova vlada naredila nekaj bistvenega, in sicer je preprečila, da bi bil Janša na oblasti že leta 2018 “in bi se že takrat začel ta sistem, ki ga imamo danes, in potem si predstavljajte, kje bi že bili,” je pomenljivo pripomnil. Ob tem si upamo trditi, da dlje kot z nedelujočim avtomobilom, ki se ga več let popravlja. O svojem vodenju vlade je še potožil, da se je pogosto počutil, kot bi mu nekdo tiščal glavo pod vodo in ga hkrati spraševal, zakaj ne diha. Na tej točki nam morda tudi njegovo skakanje v prazen bazen postane bolj razumljivo. “Imamo pa svoja načela in se jih držimo,” je zatrdil. “Smo rekli, da v koalicijo z SDS ne gremo in tudi nismo šli.” In se še pridušal, da “je tudi ni ponudbe, zaradi katere bi to naredili. Je ni!

Šarec nosi masko in si razkužuje roke

Je pa Šarec, kljub temu, da ne goji simpatij do sedanje vlade, naklonjen ukrepom, ki so namenjeni preprečevanju širjenja okužbe z virusom covid-19. “Ne kritiziramo ukrepov, kot so nošenje mask, razdalja in razkuževanje, ter ukrepov prireditev, kritiziramo oziroma opozarjamo pa na to, da so kot opozicija takrat napovedovali, da so sposobni to, kar mi nismo sposobni rešiti v 50 letih, oni rešiti v nekaj mesecih.

Foto: STA

Šarec: Na sredinskem polu se preveč dlakocepi

Po Šarčevih besedah je sicer eden izmed razlogov, da imamo sedaj vlado Janeza Janše to, da se na sredinskem polu preveč filozofira in dlakocepi. Pojasnil je, da na tem polu v iskanju neke popolnosti – za katero še sami ne vedo kaj naj bi bila – ne dosežejo niti minimuma. “To je razlika med levo sredino in desno sredino ali desnico, tam se zadeve naredijo in se nič ne sprašuje /…/.” Danes me sprašujejo, kaj pa zdaj, je kasneje dejal in nadaljeval: “Pred stotimi dnevi sem zapisal, da bi bili pripravljeni podpreti prehodno vlado brez političnih liderjev. Te opcije danes ni več. Če gre levica v vlado, prevzame resor in odgovornost, potem smo danes na tem, da če bi se vlada sestavila, bi bila ta politična. Če pa je vlada politična, je jasno, koliko ima kdo poslancev,” je bil prepričan nekdanji premier. “Ali še bolj pošteno, kakšen je bil volilni rezultat leta 2018. In zaradi mene, se lahko tik tak sestavimo,” je zagnano zagotovil. Prvak stranke LMŠ pa je na Facebooku tudi pojasnil, da se niso več pripravljeni iti eksperimentov z manjšinsko zgodbo, vključno z zunanjo vladno podporo,”  poleg tega pa je še namignil: “Jasno pa je, da je vse to račun brez krčmarja, če sedanje stranke, partnerice SDS menijo, da z obstoječim stanjem ni nič narobe.” 

Foto: STA

V levi opoziciji si domnevno ne skačejo v zelje

V intervjuju pa je za konec Marjan Šarec spregovoril tudi o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade. “Ustavno obtožbo pripravlja SD. Znotraj opozicije imamo dogovor, da vsak nekaj pripravi in da si v zelje ne skačemo,” je dejal in pristavil, da če bo dejansko prišlo do ustavne obtožbe, pričakuje, da bo to resen dokument.

No, realnost pa kaže, da poteka znotraj leve opozicije spopad, kdo bo v prihodnje njihova prva violina.

Vir: Nova24tv.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine