15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Propadli poslanec Čuš je več mesecev prejemal poslansko nadomestilo, preden se je zaposlil. A nekoč je napovedoval drugače!

“Zahvaljujem se vsem, ki vas je skrbelo moje življenje, zaposlitev in delo brez izkušenj. Od 23. 3. 2019 naprej sem v službi privat sektorja, ki ni vezan na državno ali javno upravo …”, je propadli poslanec Andrej Čuš naznanil na Twitterju po koncu svoje parlamentarne kariere. Toda do tega dne je vse od poraza na volitvah s stranko Zelenih prejemal poslansko nadomestilo v višini 80 odstotkov poslanske plače. Nič nenavadnega, če kot poslanec ne bi na eni izmed sej državnega zbora zatrjeval, da se bo po končanem mandatu brez težav zaposlil v gospodarstvu, vendar je kljub temu do konca izkoriščal javna sredstva.

 

Načelnost je zelo lepa vrlina. A žal so nekateri le polni lepih besed, ko pa pride do dejanj, je zgodba povsem drugačna. Tokrat imamo v mislih Andreja Čuša, nekdanjega poslanca SDS, sicer pa aktualnega predsednika neparlamentarne stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, ki je v času poslanskega mandata zatrjeval, da bo po končanem poslanskem mandatu brez težav pričel z delom v gospodarstvu, a očitno se to ni izkazalo za resnično, saj je namenoma čakal do zadnjega, da je lahko izkoristil možnost prejemanja poslanskega nadomestila.

 

Foto: Facebook

Čuš, ki svoje politične kariere nikoli ne bi zgradil, če mu stranka SDS ne bi dala te priložnosti in mu nudila možnost kandidature na volitvah, je ravno svojo stranko na koncu izdal in iz nje izstopil ter prestopil med nepovezane poslance. Mediji so ga takrat povzdigovali v nekakšen mladi politični up, saj jim je njegovo kritiziranje SDS prišlo ravno prav. Kolikšen je njegov resničen politični domet, je nato pokazal na volitvah v državni zbor lansko leto, kjer je s stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije dosegel pičlih 1,09 odstotka glasov.

Pogorel tudi na županskih volitvah

Kakorkoli, po končani poti v vlogi nepovezanega poslanca je Čuš zaprosil za nadomestilo poslanske plače, in to kljub besedam, kako ne vidi težav glede zaposlitve v gospodarstvu. Tri četrtine leta od lanskoletnih volitev v državni zbor je prejemal nadomestilo poslanske plače in s tem do konca izkoristil možnost prejemanja poslanskega nadomestila. Sodeč po objavi na družabnih omrežjih se je Čuš sedaj, ko prejemanje nadomestila ni več mogoče, zaposlil v zasebnem sektorju.

To je razkril v zahvali: “Zahvaljujem se vsem, ki vas je skrbelo moje življenje, zaposlitev in delo brez izkušenj. Od 23. 3. 2019 naprej sem v službi privat sektorja, ki ni vezan na državno ali javno upravo. Hvala vsem, ki ste se tako zanimali za mene ali pa vas je tako skrbelo za mene ? Prej sem včasih v parlamentu delal od 8.00 do 22.00, danes pa od 8.00 so 16.00 in nihče mi je more ‘pritiskat’. Vse dobro vam želim.” 

Foto: STA

Nekdanjemu predsedniku Dijaške skupnosti Ptuj, Dijaške organizacije Slovenije in Kluba ptujskih študentov ter nekdanjemu članu Sveta vlade Republike Slovenije za mladino tudi izvolitev za župana Ptuja ni uspela, mu je pa uspelo postati mestni svetnik, sama Lista Andreja Čuša pa je prejela 6 mandatov. Čuš se je od nekdaj znal znajti, zato ne čudi, da se je odločil, da možnost prejemanja nadomestila poslanske plače, ki se financira iz državnega proračuna, izkoristi do konca. Ko gre za denar, očitno načelnost izgine.

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine