11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Promet narašča, parkirnih mest za tovornjake je premalo

Kdaj bo Slovenija voznikom težkih tovornih vozil zagotovila dovolj parkirnih mest za počitek? To bo prispevalo tudi k večji varnosti na naših cestah.

V številnih državah severno in zahodno od naše države v naslednjih letih načrtujejo gradnjo novih parkirišč za tovorna vozila, ki bodo voznikom tovornjakov omogočila tudi boljše pogoje za nočni počitek in s tem pripomogla k zmanjšanju nevarnosti za nastanek najhujših prometnih nesreč, ki so posledica preutrujenosti voznikov. V Sloveniji pa namesto izboljšanja pogojev in povečanja kapacitet ministrstvo načrtuje administrativno spremembo zakona, ki naj bi z ostrejšimi pogoji (manj dovoljenih ur za postanek ) omogočila rešitev problema.

Vemo, da se obseg prometa povečuje, sploh skozi Slovenijo, ki je izrazito tranzitna država. Število težkih tovornih vozil se je v času od vstopa Slovenije v EU več kot potrojilo. V Sloveniji pa namesto izboljšanja pogojev in povečanja kapacitet ministrstvo načrtuje administrativno spremembo zakona, ki naj bi z ostrejšimi pogoji (manj dovoljenih ur za postanek ) omogočila rešitev problema.

Zaradi pomanjkanja prostora na parkiriščih, veliko voznikov nima druge izbire, kot da svoje tovorno vozilo parkira izven uradnih parkirnih površin. Na Darsu zatrujejo, da niso pristojni, da voznike kaznujejo, to lahko stori le policija. Prav tako na Darsu pravijo, da zagotovitev dovolj prostora za parkiranje tovornjakov ni v njihovi pristojnosti, ampak je to stvar celovite prometne politike, torej države oz. ministrstva za infrastrukturo.

Zato je Zvone Černač na pristojno ministrico v zvezi s tem naslovil vprašanje, zakaj ministrstvo za infrastrukturo, tudi v luči priprave nove evropske regulative na tem področju, ne pristopi k zagotovitvi pogojev za postavitev novih sodobnih in urejenih postajališč za tovorna vozila ob AC v naši državi?

Zadnje novice

Sorodne vsebine