4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Projekt FutureFlow

O prihodnosti uravnavanja frekvenc v elektroenergetskem omrežju

Konec decembra se bo končal štiriletni mednarodni projekt FutureFlow, v katerem je 12 partnerjev iz osmih evropskih držav iskalo nove rešitve za izravnavo elektroenergetskega sistema v spreminjajočem se elektroenergetskem okolju. Osrednjo vlogo v projektu je nosilo 96 aktivnih porabnikov in proizvajalcev elektrike iz 4 držav, ki so s svojo fleksibilnostjo dokazali, da bodo lahko v prihodnje prispevali pomemben delež k usklajevanju proizvodnje in porabe električne energije.

Zakaj bo aktivno sodelovanje uporabnikov v prihodnje pomembno?

Razlike v proizvodnji in porabi električne energije ta čas uravnavajo sistemski operaterji prenosa električne energije, ki v sistem od proizvajalcev dovajajo točno toliko elektrike, kolikor je uporabniki potrebujejo. K usklajevanju porabe in proizvodnje ta čas največ prispevajo tradicionalne elektrarne na fosilna goriva, ki lahko konstantno proizvajajo elektriko ne glede na vreme.

S težnjami po večjem deležu elektrike iz obnovljivih virov energije, ki so v veliki meri odvisni od vremenskih razmer, pa se ob ukinjanju klasičnih elektrarn na fosilna goriva zmanjšuje razpoložljivost storitev za uravnavanje elektroenergetskega sistema. Da bi to kljub vsemu ohranili in omogočili čim bolj optimalno izrabo okolju prijaznih obnovljivih virov energije, so sodelujoči v projektu FutureFlow razvili popolnoma avtomatizirano storitev, prek katere proizvajalci obnovljivih virov energije v sodelovanju z uporabniki prispevajo k uravnavanju stabilnosti električnega omrežja.

Ugotovitve razvojne ekipe GEN-I

V projektu, ki ga je koordinirala slovenska družba ELES, je sodelovala tudi razvojna ekipa največjega dobavitelja električne energije pri nas, družbe GEN-I. Strokovnjaki GEN-I so obravnavali prav vlogo naprednih odjemalcev, ki naj bi bili v prihodnosti sposobni v nekaj minutah povečati ali zmanjšati lastno porabo elektrike in s tem delno prevzeti funkcijo, ki jo danes opravljajo veliki tradicionalni proizvajalci električne energije. 96 aktivnih odjemalcev iz Avstrije, Madžarske, Slovenije in Romunije je v okviru projekta omrežju ponudilo 50 MW fleksibilne moči. Po več kot 300 urah različnih testiranj so rezultati pokazali, da je sodelovanje aktivnih odjemalcev pri ponudbi avtomatske rezerve za povrnitev frekvence tehnično mogoče.

Od pilotnih testov do uporabe rešitev v vsakodnevni praksi

Rešitve projekta FutureFlow, ki omogočajo vstop aktivnih odjemalcev in malih proizvajalcev na trg prožnosti, se že vpeljujejo v prakso. Vključevanje aktivnih odjemalcev poteka prek tako imenovanih agregatorjev, ki v okviru svojega portfelja skupinsko zastopajo interese malih ponudnikov storitev – aktivnih odjemalcev.

Ne glede na izzive, s katerimi se bo še treba soočiti, je tudi Janez Kopač, direktor Sekretariata Energetske skupnosti, ki je oktobra gostil sklepno konferenco projekta FutureFlow, ugotovil, da bodo rezultati kmalu postali sedanjost, saj bo uvajanje nastalih rešitev olajšalo življenje odjemalcev električne energije in pripomoglo k doseganju ciljev zniževanja emisij toplogrednih plinov do leta 2050. Za to si bo z izvajanjem vloge agregatorja na trgu in s sodelovanjem v nadaljnjih pilotnih projektih prizadevala tudi družba GEN-I.

PROMOCIJSKI ČLANEK

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine