7.9 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Profesorji prava predlagajo analizo zadnjih tisoč neobrazloženih odločitev Ustavnega sodišča 

Piše: P.T.

Po tem, ko je profesor Jurij Toplak razkril, da nekateri sodniki v času epidemije odločitve sprejemajo tudi z domačega fotelja z miško v roki tako, da vseh spisov ne odprejo, je predsednik Ustavnega sodišča dr. Rajko Knez sporočil, da odločajo pošteno.

Pet profesorjev prava iz Maribora in Ljubljane Ustavnemu sodišču predlagajo tri ukreše za povrnitev zaupanja v Ustavno sodišče. Za povrnitev zaupanja v neodvisno, nepristransko in pošteno odločanje in delovanje Ustavnega sodišča RS predlagajo analizo neobrazloženih sklepov o zavrženju, ki jih je sodišče v zadnjem letu od nastopa epidemije sprejelo. Takih neobrazloženih sklepov naj bi bilo približno tisoč.

Predlagajo tudi povečanje transparentnosti dela sodišča najmanj toliko, kot je transparentno Evropsko sodišče za človekove pravice in premislek o transparentnosti, primerljivi s sodišči razvitih demokracij. Ustavno sodišče pozivajo še k sprejetju notranjih pravil sodišča za preprečevanje dejanskih in navideznih konfliktov interesov ter vzpostavitve notranjega nadzornega mehanizma.

Pod tri predloge so podpisani Prof. Dr. Jernej Letnar Černič, Prof. Dr. Matej Avbelj, Izr. Prof. Dr. Borut Holcman, Doc. Dr. Luka Martin Tomažič in Prof. Dr. Jurij Toplak.

Zadnje novice

Sorodne vsebine