12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Procesi vlade zastavljeni na pravi način: Slovenija je med državami z najmanjšo stopnjo brezposelnosti v EU!

Piše: Sara Rančigaj

Epidemija koronavirusa je močno udarila različne panoge gospodarstva po vsej Evropski uniji. V nekaterih regijah brezposelnost beležijo kar pri petini prebivalcev, nasprotno pa so tukaj tudi regije, ki beležijo manj kot dvoodstotno brezposelnost. Slovenija se je znašla v sedmerici držav z najnižjo stopnjo brezposelnosti v EU, pred njo se uvrščajo samo Nemčija, Malta, Madžarska, Nizozemska, Češka in Poljska. Minister za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je nad trenutno situacijo zadovoljen, saj meni, da smo le 4,8 odstotno brezposelnost dosegli v največji meri zaradi interventnih ukrepov in pri tem izpostavil pomen vseživljenjskega življenja. “Ob prazniku dela vsem želim, da bi imeli možnost varnega in zdravega delovnega mesta. Da bi se lahko s svojim delom ustrezno gradili in razvijali. Epidemija je pokazala predvsem, kakšen pomen ima vseživljenjsko učenje in digitalne kompetence,” je še dejal na novinarski konferenci. 

Leta 2020, ko je izbruhnila epidemija covid-19, se je stopnja brezposelnih ljudi v starosti med 15 in 74 let povečala v večini regij EU. Najnižja stopnja brezposelnosti je bila zabeležena v poljski regiji Wielkopolskie (1,8 odstotka), v dveh čeških regijah: Srednji Češki (1,9 odstotka) in Jugozahodu (dva odstotka), sledile pa so ji tri nadaljnje Češke regije: Praga, severovzhod in jugovzhod (vse 2,3 odstotka).

Na nasprotni strani lestvice so bile najvišje stopnje brezposelnosti zabeležene v španskih avtonomnih mestih Ceuta (24,5 odstotka) in Melilla (23,7 odstotka) ter še v dveh španskih regijah: Kanarski otoki (22,6 odstotka) in Andaluzija (22,3 odstotka).

Brezposelnost po regijah EU (Vir: Eurostat)

Marca 2021 je bila sezonsko prilagojena brezposelnost v EU-27 7,3-odstotna in je bila nižja kot februarja (7,4 odstotka), je pa bila višja od marca 2020, ko je povprečna brezposelnost takrat znašala 6,4 odstotka. Eurostat ocenjuje, da je bilo v EU 15 milijonov brezposelnih moških in žensk. Število brezposelnih se je v primerjavi s februarjem 2021 zmanjšalo za 237 tisoč, v primerjavi z marcem 2020 pa se je brezposelnost povečala za dva milijona skupno v vseh državah EU.

Gibanje brezposelnosti v EU-27 (Vir: Eurostat)

Marca 2021 je bila najvišja stopnja brezposelnosti izmerjena v Grčiji (15,8 odstotka), Španiji (15,3 odstotka), Italiji (10,1 odstotka), Švedskem (9,1 odstotka), Litvi (8,9 odstotka), Latviji (8,7 odstotka) in na Finskem (8,1 odstotka). Najnižja brezposelnost je bila zabeležena na Poljskem (3,1 odstotka), Češkem (3,2 odstotka), Nizozemskem (3,5 odstotka), Madžarskem (3,9 odstotka), Malti (4,1 odstotka), Nemčiji (4,5 odstotka) in v Sloveniji (4,8 odstotka).

 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pred praznikom dela poudaril, da se število brezposelnih zmanjšuje tudi zaradi ukrepov vlade. Z nadaljnjim rahljanjem omejitev pa pričakuje še boljše stanje na področju zaposlovanja. Spomnil je, da smo imeli tri vale epidemije koronavirusa in poudaril, da je bil po prvem valu velik porast števila brezposelnih, a je maja lani sledilo umirjanje, pri čemer so imeli pomembno vlogo interventni ukrepi. V drugem valu, ki se je začel oktobra lani, pa se je brezposelnost povečala najprej zaradi sezonskega povečanja v številu iztekov zaposlitev za določen čas in tudi zaradi posledic epidemije.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj (Foto: Twitter Vlada RS)

“Ob prazniku dela vsem želim, da bi imeli možnost varnega in zdravega delovnega mesta. Da bi se lahko s svojim delom ustrezno gradili in razvijali. Epidemija je pokazala predvsem, kakšen pomen ima vse življenjsko učenje in digitalne kompetence,” je dejal in pri tem pojasnil, da vsi ukrepi za trg dela v času epidemije in sistemski ukrepi vodijo k temu, da bi čim večjem delu prebivalcev omogočili delati.

 

V tretjem valu ne beležimo večjega povečanja brezposelnosti
Trg dela je področje, ki ga kot minister še posebej v času epidemije izrazito pozorno spremlja in se skuša z ekipo čim bolj hitro in učinkovito odzivati. V tretjem valu pa večjega povečanja števila brezposelnih po njegovih besedah ni. Pričakujejo nadaljnje zmerno zniževanje brezposelnih tudi zaradi sproščanja omejitev, ki bo vplivalo na zaposlovanje v gostinstvu in turizmu. Na podlagi svoje analize je potrdil, da smo z ukrepi za ohranitev delovnih mest vsaj za dve odstotni točki zmanjšali povečanje števila brezposelnih. “Veseli smo in odločeni, da s pomočjo delodajalcem in zaposlenim nadaljujemo,” je pojasnil.

Registrirana brezposelnost v Sloveniji (Vir: SRSZ)

Marca se je nadaljevalo povečano zaposlovanje, zato se je brezposelnost še naprej zmanjševala. Ob koncu marca je bilo 82.638 registriranih brezposelnih, kar je 6,1 odstotka manj kot februarja in 6,1 odstotka več kot v lanskem marcu. Na novo se je marca prijavilo 4.569 brezposelnih, 4,1 odstotka manj kot februarja in 41,8 odstotka manj kot marca 2020. Zaposlilo se je 7.971 brezposelnih, 19,7 odstotka več kot februarja in 32,1 odstotka več kot pred letom.

Aprila brezposelnost še nižja
V evidenci brezposelnih je bilo 26. aprila registriranih 79.462 brezposelnih, kar je štiri odstotke manj kot marca, ko je bilo registriranih več kot 82.600 brezposelnih, je še predstavil Cigler Kralj na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covid-19. “Trend upadanja števila brezposelnih je viden in z ukrepi pomagamo k temu, da bi tak tudi ostal,” je poudaril na koncu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine