9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Pripravljene pobude za znižanje davčne obremenitve in uveljavitev razvojne kapice pa tudi za podaljšanje veljavnosti turističnih bonov

V NSi so pripravili nekaj zakonskih iniciativ, ki jih nameravajo jeseni predlagati koaliciji, med drugim znižanje davčne obremenitve in uveljavitev razvojne kapice. Prav tako bodo dali pobudo, da se podaljša rok za unovčenje turističnih bonov, je napovedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Horvat, so bili turistični boni med ljudmi dobro sprejeti, a je bilo doslej izkoriščenih zgolj za dobrih 90 milijonov evrov vrednosti bonov, medtem ko njihova skupna vrednost znaša 350 milijonov evrov. Zato bodo v NSi koaliciji in vladi predlagali, da bi rok za unovčenje bonov podaljšali, na primer do konca maja 2021. Horvat verjame, da boo takšna rešitev pri koalicijskih partnerjih naletela na razumevanje.

Prav tako nameravajo v NSi koaliciji jeseni predlagati nekaj zakonodajnih pobud, ki bi šle v smer spodbujanja razvoja, ohranitve delovnih mest ter nagrajevanja podjetnih s povišanjem plač, poskrbeti pa nameravajo tudi za izgradnjo infrastrukture.

Tako bodo poskušali s povišanjem splošne dohodninske olajšave na 4000 evrov znižati davčno obremenitev dela. Prav tako predlagajo razmislek o uveljavitvi razvojne kapice, in sicer na način, da bi se prispevki plačevali do višine 6000 evrov bruto.

Na področju dolgotrajne oskrbe pa si bodo prizadevali, da bi del finančnih sredstev poiskali v drugih virih, in ne v dodatni obremenitvi plač zaposlenih. Te so po Horvatovih besedah že zdaj močno obdavčene, delež prispevkov zaposlenega pri bruto plači pa je najvišji v OECD.

V morebitnem petem protikoronskem paketu pa želijo v NSi reševati konkretne težave posameznih skupin. Tako želijo zagotoviti ustrezno plačilo za čistilke v zdravstvenih in socialnovarstvenih institucijah ter šolah, saj imajo zaradi novega koronavirusa povečan obseg dela in so zelo izpostavljene okužbam.

Prav tako bodo poskušali zagotoviti nadomestilo plač za starše otrok, ki so v karanteni. Samostojnim podjetnikom pa bi po njihovem predlogu Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije nadomestilo za bolniško odsotnost plačeval po 15 dneh.

Dotaknili so se tudi področja športa, saj predlagajo rešitve za spodbujanje financiranja športnih društev preko donacij z uvedbo novih davčnih olajšav, po Horvatovih besedah pa bodo pozorni tudi na industrijo srečanj.

Horvat je spregovoril tudi o osnutku zakona o demografskem skladu, s katerim se bodo seznanili na torkovem vrhu koalicije. V NSi poudarjajo, da demografski sklad ne sme le polniti pokojninske blagajne, pač pa morajo iz njega črpati tudi finančna sredstva za boljšo družinsko politiko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine