22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Prioriteti policije sta varovanje in preventiva

Slovenska javnost pogosto prezira poklic policista, saj prevladuje mnenje, da je naloga policije predvsem pisanje kazni. Posledično se mladim ta poklic ne zdi privlačen, država se srečuje s pomanjkanjem kadra, obstoječi policisti pa se bolj kot z varovanjem ukvarjajo z izpolnjevanjem birokratskih papirjev.

V SDS ugotavljamo, da se policija iz nekdanje Ljudske milice ni uspela v celoti preoblikovati v sodobno politično neobremenjeno policijo, saj lahko med današnjimi policisti še vedno najdemo tudi takšne, ki zagovarjajo nekdanji komunistični režim. Zato bomo, takoj po prevzemu vlade, izvedli nujne ukrepe za depolitizacijo policije in za normalizacijo pogojev dela, kar bo prineslo izboljšanje varnostnega stanja v državi in povrnitev zaupanja državljanov v delo policije.

Takoj bomo preklicali vse tajne predpise in omogočili nadzor nad delom policije s strani ustreznih nadzornih komisij, vsi, ki ne bodo delovali v skladu s predpisi in demokratičnimi normami, bodo nemudoma suspendirani, za policiste pa bomo uvedli pošteno kadrovsko in plačno politiko.

Zanimanje za poklic policista iz leta v leto upada, kar lahko pripišemo predvsem porušenemu razmerju med upravnim delom policije in policisti na terenu, ki se bolj kot z varovanjem ukvarjajo z birokratizacijo. Varnost je primarna vrednota vseh državljanov Republike Slovenije, ki pa jo lahko zagotavlja le dobro opremljen kader. Zato bomo v SDS Slovenski policiji zagotovili novo tehnično opremo, s katero bodo slovenski policisti lahko konkurirali kolegom v sosednjih državah.

Javno mnenje o policiji se bo izboljšalo, ko se bodo policisti lahko posvetili svoji osnovni nalogi, varovanju ljudi in premoženja, ne pa pisanju kazni in polnjenju državnega proračuna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine