23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Zunanji minister Anže Logar: Najprej se bom slišal z zunanjimi ministri vseh sosednih držav, sledijo nujni ukrepi!

Ob 9. uri je potekala na ministrstvu za zunanje zadeve primopredaja poslov med dosedanjim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem ter novim ministrom Anžetom Logarjem.  Slednji je napovedal, da se bo še danes po telefonu pogovarjal z vsemi predstavniki slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v Italiji, ki jo je pandemija novega koronavirusa v Evropi najbolj prizadela. (Izjava za javnost TUKAJ.)

Logar se namerava še danes slišati tudi z zunanjimi ministri vseh štirih sosednjih držav, Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, s katerimi namerava izmenjati stališča in pogledati stanje dvostranskih odnosov.

Še pred tem bo na MZZ izmenjava stanja oziroma podrobna obrazložitev, “kje smo pri odnosih s sosedi pri ostalih vprašanjih na zunanjepolitičnem področju”. Sledili bodo najnujnejši ukrepi, ki jih “moramo sprejeti danes in jutri”, je v izjavi za medije dejal novi slovenski zunanji minister. Dodal je, da bo še nocoj potekal krizni štab za boj proti širjenju novega koronavirusa.

Izrazil je upanje, da je dosedanji vodja diplomacije “zadevo pripeljal do te stopnje, da lahko zdaj normalno, hitro in učinkovito začnemo reševati probleme, ki so nastali pri morebitnih medsebojnih odnosih, pomoč našim izvoznikom in uvoznikom, gospodarstvu in vsem ostalim”, ki jih je kriza v zvezi s koronavirusno boleznijo 19 (covid-19) močno prizadela.

Na vprašanje, ali pričakuje kakšna dodatna navodila za Slovence v tujini, predvsem tiste, ki so še v Italiji, je Logar odgovoril, da bo to po dogovoru z ekipo dosedanjega ministra in da mora najprej imeti vse podatke na mizi, preden bodo sprejeti nadaljnji ukrepi.

Anže Logar je postal novi, deseti zunanji minister samostojne Slovenije

Anže Logar je postal novi, deseti zunanji minister samostojne Slovenije. 43-letni doktor politične sociologije je eden najvidnejših članov SDS. Mnogi ga vidijo kot “prestolonaslednika” v največji slovenski stranki, ki jo vodi novi premier Janez Janša. Kot zunanji minister se namerava posvetiti glavnim strateškim ciljem, Evropski uniji in Natu.

 
Na položaju bo Logar zamenjal Mira Cerarja, ki je zunanje ministrstvo vodil od jeseni 2018, pred tem pa je bil premier vlade, v kateri je bil zunanji minister Karl Erjavec. Logar je postal deseti zunanji minister v zgodovini Republike Slovenije.

Velja za vnetega zagovornika evropske ideje in podpornika zveze Nato. Krepitev položaja Slovenije v EU in Natu bo zanj ena glavnih prioritet na položaju zunanjega ministra, je napovedal v predstavitvi pred parlamentarnim odborom za zunanjo politiko.

Manj se namerava ukvarjati s Hrvaško, čeprav tudi na tem področju napoveduje vzpostavitev posebnega odposlanca in predvsem tiho diplomacijo. Večjih sprememb v politiki do Hrvaške sicer ne napoveduje. Do konca mandata se namerava posvetiti predvsem pripravam na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici 2021.

Logar že ima bogate izkušnje s prvim predsedovanjem Svetu EU leta 2008, ko je bil tudi uradni govorec. Tedaj je bil v prvi Janševi vladi (2004-2008) na položaju direktorja vladnega urada za komuniciranje. To funkcijo je spet prevzel, ko je Janša leta 2012 drugič prevzel vodenje vlade. Vmes je bil Logar v službi vlade za razvoj in evropske zadeve, po padcu Janševe vlade 2013 pa je delo nadaljeval na direktoratu za gospodarsko diplomacijo na zunanjem ministrstvu. Opravil je tudi diplomatski izpit in pridobil diplomatski naziv pooblaščeni minister.

Logar, rojen 15. maja 1976 v Ljubljani, je sicer leta 2000 doštudiral na ljubljanski Ekonomski fakulteti, leta 2006 magistriral na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, leta 2016 pa je na Fakulteti za uporabne družbene študije doktoriral na temo volilnih sistemov in njihovega vpliva na kvaliteto demokracije.

Po diplomi se je leta 2000 zaposlil v oddelku za marketing v banki SKB, vidnejšo politično pot pa je začel januarja 2003, ko je v Evropskem parlamentu postal svetovalec v poslanski skupini Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi SDS.

Na volitvah leta 2014 je bil prvič izvoljen v državni zbor. Ta uspeh je ponovil tudi na zadnjih volitvah leta 2018. V volilnem okraju Ljubljana Vič-Rudnik IV je dobil 3715 glasov oz. 30 odstotkov vseh oddanih.

V sedanjem sklicu DZ je vodil komisijo za nadzor javnih financ, bil pa je tudi član odborov DZ finance in za zunanjo politiko. V DZ je bil doslej tudi član preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB ter član skupin prijateljstva s Francijo, Izraelom in ZDA.

V prejšnjem sklicu DZ je pozornost pritegnil tudi kot predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji. Komisija je po končanem delu predala poročilo organom pregona in predlagala ustanovitev specializiranega sodišča za pregon bančnega kriminala.

Je tudi že tretji mandat svetnik v mestni občini Ljubljana. Jeseni 2018 je kandidiral tudi za ljubljanskega župana. Sicer neuspešno, saj ga je Zoran Janković premagal že v prvem krogu z več kot 60 odstotki glasov. Vendar pa je Logar dobil skoraj 30 odstotkov podpore, z dobro predvolilno kampanjo pa si je z nabral kar precej političnega kapitala. Komentatorji ga zato pogosto omenjajo kot možnega naslednika Janeza Janše na čelu SDS.

Zasebno je Logar ljubitelj športa in navdušen pohodnik. Že dvakrat je z ženo, s katero imata dve hčerki, odšel na romanje v Španijo in prehodil Jakobovo pot do romarskega središča Santiago de Compostela. Bil je tudi boksar, zelo rad pa kolesari. Kot rad pove, je kolo njegovo glavno prevozno sredstvo po Ljubljani.

Njegovi biografi med drugim radi izpostavijo tudi to, da je leta 2007 prejel državno priznanje Litve, ker je na Madžarskem rešil nekega Litovca pred utopitvijo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine