27.8 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Primite se za denarnice! Župan Janković po podražitvi grobnin, parkirnin in vozovnic LPP poskrbel še za podražitev cen odvoza odpadkov in preskrbe z vodo!

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob nastopu četrtega zaporednega mandata župana poskrbel za to, da bodo prebivalci občutili njegove “napore” pri kreiranju najlepšega mesta na svetu. Potem ko je Janković na račun zadolževanja uspel izpiliti videz središča mesta, se po napovedanih podražitvah grobnin, parkirnin in vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa obeta še podražitev odvoza odpadkov in preskrbe z vodo. S tem je v vodo padel še zadnji mit o Jankoviću – uspešnemu menedžerju. Dobri menedžerji znajo namreč poskrbeti za čim bolj ekonomično in do uporabnikov prijazno poslovanje, občina Ljubljana pod vodstvom Jankovića pa se zadolžuje, zgrešene in pregrešno drage projekte pa pokrivajo Ljubljančani preko dviga cen javnih storitev.

 

Na skupščini Holdinga Ljubljana, katerega 87,3-odstotni lastnik je Mestna občina Ljubljana, so po poročanju Dela potrdili, da bo prišlo do združitve Snage in Vo-Ke v enovito družbo s sedežem na Vodovodni cesti 90. Poleg napovedi o preimenovanju v javno podjetje Vo-Ka Snaga, katerega direktor bo Krištof Mlakar, so nepričakovano napovedali, da bo s prvim marcem prišlo do podražitev storitev, ki jih opravljata Vo-Ka in Snaga.

Storitve Vo-Ke bodo za pet odstotkov dražje, kar v praksi pomeni, da bodo morali uporabniki enodružinskih hiš za  preskrbo s pitno vodo in ravnanje z odpadno vodo odšteti 0,71 evra več. Cena položnice se bo tako s sedanjih 23,88 evra povišala na 24,59 evra. Uporabniki v večstanovanjskih stavbah bodo morali zaradi podražitve odšteti 0,73 evra več, kar pomeni, da se bo znesek sedaj s 15,87 evra zvišal na 16,60 evra. Opaznejša podražitev bo vidna na položnicah Snage za ravnanje z odpadki, saj bo ta kar 22-odstotna! Tako se bo povprečna položnica za ravnanje z odpadki v povprečju spremenila za 1,65 evra. Posamezno gospodinjstvo bo tako moralo namesto sedanjih 8,20 evra plačevati 9,85 evra.

Višje cene vozovnic LPP, grobnin in parkirnin
Uporabnike javnega prevoza je nedvomno razjezilo, ko so izvedeli, da bo v prestolnici prišlo do podražitve nekaterih vozovnic v mestnem potniškem prometu. S 1. aprilom se bo cena enkratne vožnje na mestnem avtobusu povišala s sedanjih 1,20 evra na 1,30 evra, medtem ko bo potrebno za letno upokojensko Urbano po novem odšteti 220 evrov, za letno prenosljivo Urbano pa 365 evrov. Podražila pa se bo tudi vožnja na drugem in tretjem območju, za vožnjo na drugem območju bo potrebno po novem odšteti 1,75 evra, na tretjem pa 2,70 evra.

Parkirnina na parkirnih conah 1 za osebna vozila se bo z dosedanjih 0,70 evra zvišala na 0,80 evra. Na območju izven mestnega središča oziroma na parkirnih conah 2 bo cena parkiranja za osebna vozila z dosedanjih 0,50 evra narasla na 0,60 evra. Povišale se bodo parkirnine v parkirnih hišah Stožice, Kozolec in Kongresni trg. Za abonente, fizične osebe, bo mesečna parkirnina znašala 132 evrov, do sedaj je znašala 120 evrov. Poleg višjih parkirnin bo potrebno za grob odšteti 38 evrov (do 1. marca 34,5 evra), za žarni grob pa 2,10 evra več.

Kot lahko vidimo, podražitvam kar ni videti konca. Več kot očitno je, da je Janković izstavil svoj račun po volitvah. Če je bilo mogoče pred volitvami slišati opozorila, da imajo Ljubljančani alternativo, ki lahko prinese pozitivne spremembe, pa je očitno večina Ljubljančanov ostala gluha. Janković je tako prinesel negativne spremembe v obliki povišanja cen grobnin, parkirnin, vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa, odvoza odpadkov in preskrbe z vodo. Takšna je cena življenja v najlepšem mestu na svetu po meri šerifa Jankovića.

Zadnje novice

Sorodne vsebine