14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Pridružite se ekskurziji, ki vas bo popeljala do grobišč in morišč južno od Ljubljane!

Piše: L. B.

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino vljudno vabi na strokovno ekskurzijo Grobišča in morišča južno od Ljubljane (Iška, Koščevo brezno in Krimska jama), ki bo potekala v soboto, 11. septembra 2021.

Ob 9. uri se začne na velikem parkirišču na Dolgem mostu v Ljubljani (Vič). Na pot se boste odpravili z osebnimi avtomobili. Ekskurzija bo predvidoma trajala štiri ure. Vodila bosta dr. Anton Velušček, arheolog in mag. Stane Okoliš, zgodovinar.

Iz Ljubljane se boste odpravili proti Iškemu Vintgarju, kjer bodo pri odcepu za Gornji Ig predstavili grobišče Romov, ki so jih maja 1942 v Iški umorili pripadniki partizanskega gibanja. Pot nadaljujete skozi Gornji Ig do Koščevega brezna. Postanek in predstavitev izsledkov izkopa posmrtnih ostankov leta 1945 pobitih ljudi. Nato se peljete skozi Rakitno do Pikovnika, kjer se usmerite proti Krimski jami. Sledi krajši sprehod do brezna s spominskim parkom, kjer bodo predstavili zgodovinski okvir in izkop ostankov leta 1942 v jamo pometanih ljudi. Po končanem programu sledi vrnitev v Ljubljano.

Strokovna ekskurzija se bo odvijala v skladu z veljavnimi epidemiološkimi ukrepi za preprečevanje epidemije Covid-19.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine