11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Priče na preiskovalni komisiji: V primeru Franca Kanglerja je šlo za zlorabo sistema

»V oči bode dejstvo, da so vsi projekti, ki so bili v Mariboru dolgo načrtovani in izpeljani v prvem županskem mandatu Kanglerja, večinoma bili deležni kriminalizacije. Bodo tisti, ki so proti Kanglerju zlorabili sistem, odgovarjali?,« so se spraševale priče na včerajšnjem zaslišanju preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler.

 

Včeraj so članice in člani preiskovalne komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler zaslišali nove priče, in sicer nekdanjega mariborskega podžupana Andreja Verliča, nekdanjega Kanglerjevega svetovalca Emanuela Čerčka in Jano Dolenc, ki je kot priča v letu 2011 sodelovala pri hišni preiskavi, ki jo je policija opravila pri Francu Kanglerju.

Kot prvi je pred preiskovalno komisijo stopil Andrej Verlič, ki ga je mariborsko tožilstvo obremenilo v zvezi z oddajo posla za gradbena dela v mariborskem zdravstvenem domu, mariborsko sodišče pa ga je kasneje oprostilo vseh očitkov glede domnevne korupcije v tem primeru. Verlič je pojasnil, da je bilo v obdobju 2006-2010, ko je opravljal funkcijo podžupana v Mariboru, narejenih veliko investicij. Po že končani funkciji, 4. maja 2011, pa so kriminalisti tudi pri njem opravili hišno preiskavo. »Tistega dne je v Maribor prišlo več kot 100 kriminalistov, zaslišali so okoli 40 osumljencev. Na ta dan sem prvič doživel resen stres in zaskrbljenost,« je povedal in nadaljeval, da je bil tistega dne v tujini, zato je ob 6. uri zjutraj kriminalistom odprla vrata njegova soproga. Policija ga je seznanila s sumom petih kaznivih dejanj, ki jih ni bilo težko ovreči, »takrat sem začutil olajšanje«. Dodaja, da je hišna preiskava potekala korektno, kasneje pa je bil deležen kazenskega postopka, »ki še vedno teče, čeprav je od takrat minilo že 9 let«. »Šlo je za ovadbo brez dokazov, brez obremenilnih prič, pred šestimi meseci sem bil na mariborskem sodišču prve stopnje oproščen krivde,« pravi Verlič, a dodaja, da je sodišče druge stopnje razveljavilo sprejet prvostopenjski sklep. »Kar bode v oči, je dejstvo, da so vsi projekti, ki so bili v Mariboru dolgo načrtovani in izpeljani v prvem županskem mandatu Kanglerja, večinoma bili deležni kriminalizacije,« poudarja Verlič, ki je prepričan, da je šlo za zlorabe sistema, a je po njegovem mnenju ravno Franc Kangler dokaz, da je pravosodni sistem vendarle funkcioniral, »sicer bi Kangler danes najverjetneje po krivem sedel v zaporu«. Sprašuje se, ali bodo tisti, ki so dokazano zlorabili sistem proti posamezniku, za to odgovarjali. Čeprav verjame v pravosodni sistem in poštenost odgovornih, pa je prepričan, da obstajajo tudi posamezniki, ki so se spustili v zlorabo sistema.

Komisija Kangler

Predsedniku komisije Žanu Mahniču je pojasnil, da so očitki zoper Kanglerja »iz trte zviti«, saj so se Kanglerja lotili z 22 ovadbami in niti do sedaj še ni doživela pravnomočne obsodbe. »Nekdo se je očitno odločil, da bo tako obračunal z njim,« je prepričan Verlič. Poudarja, da je Kanglerju s takšnimi očitki povzročena velika osebna škoda. »Jaz vem, kaj preživljam že 9 let, pa imam eno kazensko ovadbo, predstavljajte si Franca Kanglerja z 22 ovadbami!« je povedal Verlič in dodal, da sta z nekdanjim mariborskim županom vedno dobro sodelovala, slednji pa ga nikoli ni nagovarjal k nemoralnim ali nezakonitim dejanjem. »19 ovadb proti njemu je že padlo, nimam razloga, da bi dvomil v njegovo poštenost,« je povedal. Izpostavil je tudi, da mu Katarina Kresal nikoli ni rekla, da se bodo v Mariboru odvijale hišne preiskave, temveč je le dejala, da je LDS pripravljen narediti veliko za svojega župana v Mariboru. »Vse kar smo vedeli, je bilo to, da nam najverjetneje prisluškujejo. Vsem, ki smo bili povezani s Kanglerjem,« je še dodal Verlič.

Nekdanji svetovalec Franca Kanglerja Emanuel Čerček situacijo glede Kanglerja opisal z aktualnim dogajanjem: »Kangler je bil v nekem trenutku pacient »nič« s koronavirusom, vsi, ki smo mu bili blizu, pa smo bili poslani v karanteno za nekaj časa. V mojem primeru je to trajalo 7 let.« Po mnenju Čerčka so pristopi in trajanje postopkov kazali na to, da ni šlo za običajne postopke, ampak so ti bili s strani različnih organov zastavljeni širše. Pojasnil je, da je bil pisno obveščen le o enem kazenskem postopku zoper njega, in sicer v primeru gradnje Trga Leona Štuklja v Mariboru. Tudi Čerček je poudaril, da ga Kangler nikoli ni napeljeval h kaznivim dejanjem. »Bil je zelo korekten župan, ki je želel storiti čim več za Maribor,« je dejal Čerček. Vsi projekti v Mariboru so po njegovih besedah bili vodeni korektno in transparentno. »Po Kanglerjevi zgodbi se je Maribor razdelil na dva dela, postal je sovražen,«je še ocenil Čerček, ki je tudi mnenja, da so za gonjo proti Kanglerju krivi tisti, ki njegovega dela niso več želeli videti v prihodnje. Pri tem je dejal, da »govorimo o ljudeh na lokalni ravni«.

Jana Dolenc, ki je bila ena od prič v hišni preiskavi Franca Kanglerja, se sprašuje, zakaj se je znašla pred preiskovalno komisijo, saj s Policijo službeno sodeluje že 24 let. »Bila sem na dopustu, ko me je Policija prosila, če sem lahko prisotna ob Kanglerjevi hišni preiskavi. Nisem bila obremenjena z gospodom Kanglerjem, nikoli nisem bila zaposlena na občini. Sodelovala sem izključno službeno, postopke je vodila Policija,« je pojasnila Dolenčeva, ki je kritična do Kanglerjevih obtožb, da naj bi bila policijski agent. Predsednik komisije Žan Mahnič je spomnil na besede Franca Kanglerja, da je Dolenčevo predlagal za svojo pričo na sodišču, a sodnica tega ni upoštevala. Dolenčeva je pojasnila, da nikoli ni dobila vabila, niti na domač niti na začasni naslov prebivališča, »naj pa sodišče pove, zakaj me niso povabili«.

Preiskovalna komisija bo svoje delo nadaljevala že jutri, ko sta predvideni zaslišanji še dveh dodatnih prič, in sicer nekdanjega predsednika KPK mag. Gorana Klemenčiča in njegovega namestnika Darka Stareta. Prenos zaslišanja lahko spremljate na 2. programu Nova24TV od 12. ure dalje.

Komisija Kangler

Foto: Državni zbor RS

Zadnje novice

Sorodne vsebine