10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Prevaranta celo do lastne stranke: Miha Kordiš in Matej Tašner Vatovec naj bi stranki skupaj dolgovala kar 10 tisoč evrov za neplačane članarine!

Če se je poslanka Levice Violeta Tomić leta 2012 goreče zavzemala za znižanje plač poslancem s sloganom “Poslance na minimalce!”, je na to hitro pozabila, ko je prišla na oblast. V stranki Levica pa je očitno v navadi, da veliko ostane pri obljubah in hvalisanju. Svet24 je namreč razkril, da naj bi poslanca Miha Kordiš in Matej Tašner Vatovec stranki skupaj dolgovala kar 10.000 evrov zaradi neplačevanja funkcionarske članarine, čeprav se poslanci Levice radi hvalijo naokrog, kako del plače namenjajo za delovanje stranke, poslanka Violeta Tomić pa je pred vstopom v politiko kričala “poslance na minimalce!”

Kordiš naj bi bil stranki dolžan kar 8.000 evrov,  Tašner Vatovec pa 2.000 evrov. Ob tem pa je smotrno spomniti na poslanca Franca Trčka, ki je na začetku prejšnjega poslanskega mandata izstopil  iz Iniciative za demokratični socializem, potem ko je izvedel, da poslanske plače ne bo mogel porabiti v skladu z lastno presojo.

Edini, ki naj bi dosledno poravnaval funkcionarsko članarino, je predsednik Levice Luka Mesec. Seveda pa jo je ta, kot se za člana Levice spodobi, pričel redno plačevati šele po spremembi pravilnika, da mu ni bilo potrebno nakazati več kot tretjine poslanske plače. Sicer pa naj bi aktualni pravilniki Levice določali, da poslanci stranki nakažejo med 20 in 25 odstotki plače. Poslanska skupina Levica je glede neplačevanja članarin redkobesedna, saj so sporočili le: “Tekoče članarine so poravnane. Zaradi osebnih okoliščin ima kdo izmed poslancev pretekli dolg, ki pa ga redno poplačuje.”

Luka Mesec in Miha Kordiš nikoli nista tvegala časa in denarja v podjetništvu. Sta tipična ‘faliranca’, ki živita na račun demagogije. (Foto: STA)

Kordiš varčuje za naprej
Iz internega dopisovanja stranke Levica, ki so ga pridobili v uredništvu Svet24, je razvidno debatiranje o tem, ali naj se za poslance zniža članarino ali ne. Kordiš, ki naj bi stranki dolgoval 8.000 evrov, je v zapisu opozoril, da je sam za razliko od drugih največ investiral v politični projekt Levice in pri tem dal glavo na tnalo. Me drugim je zapisal: “In če si v razmerah, kjer obči smoter ni brezpogojno vodilo, polno committed, rabiš življenjski plan B. Sicer si samomorilsko butast (izkušnja prve roke, večkrat).” S temi besedami je Kordiš na svoj način povedal, da mora varčevati denar, saj ima politična kariera omejen rok trajanja.

Strošek za oblačila naj bi bil visok
Med drugim je Kordiš izpostavil, da bi stranki namenil več, a le toliko več, kot bi to presodil sam. Zapisal je namreč: “Kako točno so organizirane potem stopnje progresije, je tehnično vprašanje. Ekstra lahko daje še vsak po zmožnosti in pripravljenosti.” Poleg tega pa je dodal, da mora sam denar nameniti tudi za stroške, do katerih je prišlo po izvolitvi za poslanca. Pri tem je izpostavil strošek, ki naj bi ga imel z oblačili. Ob tem moramo pripomniti, da gre za resnično smešen argument, glede na to, da Kordiš spada med najslabše oblečene poslance. Ta se namreč najraje oblači v majice z motivi Tita, Che Guevare, rdeče zvezde in celo mucka, zato je težko razumeti, od kod naj bi toliko potreboval za oblačila?

Kordišev poslanski kolega je podal podobno zanimiv argument, in sicer je zapisal: “Pogoji, ki jih postavljata pravilnika, so odlični in popolnoma sprejemljivi v socialistični družbi. Živimo pa v kapitalističnem produkcijskem načinu, v katerem vidim dana pravilnika kot ‘kazen’. Predlagam osnovno pravilo, da vsak funkcionar (poslanec?) odvede MINIMALNO 1/12 neto mesečne plače brez dodatkov za stroške (regres za prehrano, potne stroške ipd.) in to dotacijo dopolni po lastni presoji in zmožnostih.” Neverjetno je videti, kako nekdo, ki se ima za socialista, označuje pravilnik kot kazen. Zakaj pa tukaj ne bi predlagal progresivne obdavčitve, glede na to, da je to v skladu s filozofijo Levice, no, vsaj naj bi bilo? V Levici jim je le očitno bližje socialna kapica, ki znaša med 20 in 25 odstotki.

Ob tem pa je smotrno spomniti, da so junija letos Levico zapustili kar trije strokovni sodelavci, in to zaradi slabe plače glede na obsežen spisek dela. Dnevnik je tedaj razkril, da naj bi nekateri prejemali, 1.485 evrov bruto, kar pa je manj, kot znaša povprečna slovenska plača. Čeprav so v stranki trdili, da imajo strokovni sodelavci višjo plačo, očitno ni tako. Očitno pa je, da Levica na veliko prodaja rožice, ko pa je treba nekaj uresničiti, je povsem druga zgodba. Lastna blaginja je očitno v prvem planu.

H. M./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine