9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Preplačani materiali v slovenskem zdravstvu

Dobavitelji medicinskega materiala in zdravil desetletja izčrpavajo zdravstveno blagajno. S pomočjo formalnih in neformalnih povezav med podjetji, funkcij v državnem aparatu in ZZZS ter izvršilni oblasti se je vzpostavil sistem, ki ima za posledico nedostopnost do zdravstvenih storitev in dogovorno ekonomijo s preplačanimi materiali in zdravili. Tu pa je zgodba, kako je majhna zdravniška skupnost obšla celoten sistem dobave materialov v Sloveniji in isti material po veliko nižji ceni dobavlja iz Nemčije.

 

Preplačani materiali v slovenskem zdravstvu

Politična večina že desetletja skrbi, da zdravstveni sistem ostaja nespremenjen. V tem sistemu bolnik ne sme prejeti zdravstvene oskrbe in plačila pri kateremkoli zdravniku v Sloveniji, ampak samo pri točno določenem zdravniku, ki ga določi politika in potrdi ZZZS.

Neupoštevanje univerzalne dostopnosti do zdravstvenih pravic iz 13. člena zakona ZZVZZ in 51.člena Ustave RS ter ekskluzivno plačilo zdravstvenih storitev državno določenim izvajalcem, daje slovenskim dobaviteljem ključno pravno podlago, da preprodajajo izdelke točno določenim zdravstvenim ustanovam. Pri tem se poslužujejo vseh možnih hiperbirokratskih prijemov in izigravajo zakon o javnih naročilih. Ta ravnanja so možna zaradi neučinkovitih nadzornih in državnih ustanov. Eden ključnih vzvodov dobaviteljev je skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Slovenski zdravniki že desetletja opozarjajo, da trenutna zdravstvena ureditev škoduje bolniku. Analize razkrivajo povezave in dogovorno ekonomijo med dobavitelji, zdravniki in ustanovami, ki bi morale skrbeti za preglednost, nadzor in učinkovito porabo skupno zbranega denarja za naše zdravljenje.

V letu 2010 sta dr.Blaž Mrevlje in prof.dr.Marko Noč opozorila na sistemsko korupcijo pri dobavi žilnih opornic. Cena dobave žilne opornice je nekajkrat presegla ceno žilne opornice na evropskem prostem trgu. Kljub natančni reviziji in popisu dogodkov, že deset let (!) čakamo na epilog te zgodbe (poročilo DZ-2018).

Več preberite na POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine