14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Premoženje družbe DUTB se bo preneslo na pravnega naslednika SDH

Piše: C. R.

Vlada je sprejela poročilo glede pravnega nasledstva Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). To vsebuje podlage za prenos preostalega premoženja t. i. slabe banke na Slovenski državni holding (SDH) s koncem tega leta, ko se življenjska doba DUTB izteče. Poročilo bo vlada poslala v DZ.

Leta 2015 novelirani zakon o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank določa, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) 31. decembra 2022 preneha obstajati, da pa lahko ne glede na to določilo vlada predlaga DZ ukinitev DUTB, če DUTB proda več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti.

Zakon ob tem glede pravnega nasledstva DUTB določa, da njeno premoženje ter pravice in obveznosti preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oziroma njenega pravnega naslednika, kar je SDH, pri čemer pravno nasledstvo DUTB podrobneje uredi vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju DZ.

Na podlagi tega je pripravljeno danes sprejeto poročilo. To po pojasnilih finančnega ministrstva vključuje osnutek uredbe o pravnem nasledstvu DUTB, ki upošteva priporočilo računskega sodišča iz revizijskega poročila na to temo iz letošnjega januarja. Priporočilo pravi, naj vlada, ne glede na način prenehanja DUTB, poskrbi za vzpostavitev ustreznih pogojev za učinkovito upravljanje s preostalim premoženjem t. i. slabe banke.

Osnutek uredbe tako določa, da premoženje ter pravice in obveznosti DUTB preidejo na SDH s pripojitvijo, skladno z določbami zakona o gospodarskih družbah. Prav tako je osnutek uredbe izhodišče za izvedbo aktivnosti, ki bodo omogočile upoštevanje priporočila računskega sodišča, da se ustrezno uredijo vsi vidiki pravnega nasledstva, poroča STA.

Uredbo bo vlada dokončno sprejela ločeno po seznanitvi DZ s poročilom.

DUTB trenutno upravlja še z nekaj več kot 520 milijoni evrov premoženja (ocenjeno po pošteni vrednosti) v obliki nepremičnin, terjatev in lastniških naložb. V zadnjih dneh je sicer objavila več javnih pozivov k oddaji ponudb za terjatve do podjetij v skupni nominalni vrednosti nekaj nad 476 milijonov evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine