15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Premierja Slovenije in Grčije o migrantskih izzivih in širitvi EU

Piše: L. B.

Na Bledu je včeraj, 31. avgusta, potekalo srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Vlade Helenske republike Kyriakosom Mitsotakisom. Nadaljevala sta pogovor, ki sta ga pričela letos maja ob obisku predsednika vlade Janeza Janše v Atenah. Njune teme pogovorov so zajemale situacije v Afganistanu in s tem povezanimi migracijskimi izzivi ter situaciji na Zahodnem Balkanu.

V kratki izjavi za grške medije sta predsednika izpostavila morebitni naslednji migracijski val, ki bi ga lahko sprožilo aktualno dogajanje v Afganistanu. Strinjala sta se, da je skrajni čas, da se izpolnijo zaveze, dane državam Zahodnega Balkana v Solunu leta 2003.

»Veselim se jutrišnje razprave, ko se bomo pogovarjali o prihodnosti Evrope in njeni širitvi. Mnogi voditelji držav Zahodnega Balkana prihajajo v Slovenijo, Grčija in Slovenija pa sta močni podpornici širitve,« je dejal včeraj slovenski premier. Spomnil je na leto 2003, ko so se evropski voditelji na vrhu v Solunu zavzeli za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana ob izpolnjevanju kriterijev.

Grški predsednik vlade je dodal, da se Slovenija in Grčija soočata s podobnimi izzivi v povezavi z epidemijo koronavirusa. »Vemo, da moramo prepričati prebivalstvo, da so cepiva varna in da cepljenje predstavlja edini odgovor, da korona virus lahko pustimo za sabo,” je dejal grški premier.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine