17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Premier z javnim pismom pozvan k temeljitemu premisleku glede imenovanja Nataše Trček na mesto generalne sekretarke ministrstva za javno upravo! Bo ustregel skoraj 500 zaposlenim, glede na to, da prihaja iz vrst LMŠ?

Začudenju nad imenovanjem najvišjih državnih uslužbencev očitno ni videti konca. Tokrat buri duhove primernost imenovanja Nataše Trček, v. d. generalne sekretarke na ministrstvu za javno upravo, na položaj generalne sekretarke istega ministrstva za dobo petih pet. Trčkova je bila namreč v preteklosti večkrat obtožena mobinga, nestrokovnosti in drugih kaznivih dejanj na inšpektoratu za delo. Zaskrbljeni na ministrstvu so se iz tega razloga s pismom obrnili na predsednika vlade Marjana Šarca in ga pozvali k temeljitemu premisleku. 

 

Ob pozivu k razmisleku glede primernosti imenovanja Trčkove so v pismu Šarca spomnili, da so jo zaposleni v preteklosti večkrat obtoževali mobinga, šikaniranja, nestrokovnosti, nezakonitih ravnanj, prirejenih postopkov za izbor zaposlenih ter povsem neprimernega, avtoritativnega stila vodenja, kar pa je prispevalo k skorajšnjemu razpadu sistema dela na inšpektoratu, dolgotrajnim bolniškim odsotnostim ter odhodu nekaterih najsposobnejših ljudi.

Leta 2016 je vodstvo sindikata delavcev ministrstvu za delo in javno upravo, inšpektoratu za javni sektor in varuhinji človekovih pravic poslalo poziv k odpravi nezakonitosti in ureditvi razmer. Pri tem so navedli, da Trčkova na položaju glavne inšpektorice ne omogoča ustreznih pogojev za delo, ne sprejema strokovnega in delovnega dialoga, ob tem pa še nenehno izvaja mobing nad zaposlenimi. Prav tako pa so izpostavili, da na kakovost dela inšpektorjev in količino opravljenega dela vplivajo neustrezna oblika vodenja, napačne usmeritve inšpekcijskega dela, neustrezno kadrovanje, podhranjenost števila inšpektorjev, nizka delovna motivacija in porušena socialna klima.

Problematiko obravnavali celo na odboru za delo, družino in socialne zadeve

Zadeve so šle celo tako daleč, da je bila problematika leto pozneje obravnavana tudi na odboru za delo, družino in socialne zadeve. V obrazložitvi za sklic nujne seje odbora pa je bilo med drugim zapisano, da je Trčkova na nezakonit način izpeljala reorganizacijo delovnih mest, saj ta ni bila potrjena s strani vlade. Navedene pa so bile tudi pritožbe zaposlenih nad katastrofalnim stanjem, šikaniranjem in celo podkupovanjem na delovnem mestu. Kljub hudim obtožbam Trčkova ni odstopila, ker pa jo je tedanja ministrica vseeno želela razrešiti, je raje odstopila sama. Brez sramu se je ta nato včlanila v stranko LMŠ, kandidirala za poslanko, po imenovanju vlade Marjana Šarca pa se dokopala do dobro plačane službe v državni upravi.

V pismu je med drugim mogoče prebrati: “S tem pismom vas želimo opozoriti, da se po dostopnih informacijah način vodenja, ki ga je v. d. generalne sekretarke izvajala na inšpektoratu, nadaljuje. Domnevno naj bi ta izvajala mobing nad nekaterimi zaposlenimi, izsiljevala in grozila ob razrešitvah, odkrito grozila zaposlenim, jih ustrahovala, neutemeljeno obtoževala zaposlene za v preteklosti s strani prejšnjega vodstva sprejete odločitve, jih menda obtoževala o laganju, spreminjala sistematizacijo brez poznavanja vsebin in obsega dela posameznih služb … Vse to menda zgolj zaradi tega, da si utrdi svojo pozicijo in utiša ljudi. Evidenten primer je združitev službe za mednarodno sodelovanje in službe za stike z javnostjo v eno službo, za vodjo pa so pripeljali dr. Bredo Mulec, tesno sodelavko državnega sekretarja Leona Behina na ministrstvu za okolje in prostor. Združitev je še toliko bolj presenetljiva ob dejstvu, da je ministrstvo za javno upravo najbolj izpostavljeno pri pogajanjih s sindikati in je zatorej nujno, da ima samostojno službo za stike z javnostmi, predvsem pa, da jo vodi kompetentna oseba, ki bo v celoti predana temu delu, ne pa da bo verjetno sedanja vodja še dodatno predavala na Jambrekovi fakulteti in še kje. V. d. generalne sekretarke naj bi se vtikala v skoraj vse najpomembnejše strokovne odločitve in predstavlja ministra v senci na ministrstvu za javno upravo, s tem pa ruši avtoriteto ministra, ki si na določenih področjih šele pridobiva ustrezne strokovne in vodstvene kompetence za vodenje tako zahtevnega resorja kot ga javna uprava predstavlja.” 

Foto: STA

Izkoriščala naj bi privajanje ministra

Iz navedb v pismu, ki je bilo naslovljeno na predsednika vlade, je razvidno, da naj bi v. d. generalne sekretarke spretno izkoriščala privajanje ministra na zelo zahtevno funkcijo. S svojimi neprijetnimi metodami naj bi rušila pozitivno delovno klimo in demotivirala ljudi. Na srečo je minister to pravočasno ugotovil in na enem izmed kolegijev opozoril na njena neprimerna dejanja. Menda pa naj to ne bi zadostovalo, saj se še naprej nadaljuje neprimeren način vodenja. Ob tem je viden precejšen kanček ironije, saj naj bi menda tisti ljudje na ministrstvu za javno upravo, ki so najbolj zagovarjali ravnanje Trčkove v vlogi glavne inšpektorice, spoznali, da so se močno ušteli, ko so na svoji koži občutili grožnje, mobing in šikaniranje s strani v. d. generalne sekretarke. Prav tako pa tudi nestrokovnost pri sprejemanju določenih odločitev in nezmožnost konstruktivnega dialoga, ki je nujno potreben za izboljšanje motivacije zaposlenih na ministrstvu za javno upravo.

Na samem koncu pisma je razviden poziv Šarcu, da naj, tako kot v primeru Bandellija, nakaže smer, kako morajo delati najvišji državni uslužbenci. Pri tem ga pozivajo, naj v primeru imenovanja Trčkove ohrani isto držo, čeprav ta prihaja iz vrst LMŠ, da ne bo prišlo do ponovitve zgodbe kot v primeru inšpektorata za delo. “Vse to zaradi skoraj 500 zaposlenih na MJU, ki želijo, znajo in zmorejo delati, vendar ob primernem in strokovnem vodenju,” poudarjajo.

Vprašanja o primernosti Nataše Sukič na mesto generalne sekretarke ministrstva za javno upravo smo poslali tudi premierji Marjanu Šarcu. Na odgovore še čakamo.

H. M.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine