14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Premier Šarec spet postregel s šarcizmom: »To bo odločitev sodišča, nanjo nimam vpliva, kot veste, so sodišča nepredvidljiva!«

Premier Marjan Šarec je danes potrdil, da je eden od resorjev v novi Evropski komisiji, ki zanima Slovenijo, širitveni. “Večkrat smo poudarili, da poznamo Zahodni Balkan in da lahko kaj prispevamo. To je eden izmed resorjev, ki nas zanima,” je v Novem mestu na novinarsko vprašanje odgovoril Šarec.

 

Premier, ki se je v Revozu udeležil uradnega zagona serijske proizvodnje novega clia, je dejal, da je Slovenija lahko zadovoljna z dogovorom glede zasedbe najvišjih položajev v EU, ki so ga v torek v Bruslju dosegli evropski voditelji.

“To je kompromis, bilo je iskanje najmanjšega skupnega imenovalca,” je povedal. Sestava se mu zdi v tem trenutku optimalna. Slovenija sicer po Šarčevih besedah od nove komisije pričakuje več aktivnosti pri širitvi na Zahodni Balkan in nekaterih drugih vprašanjih.

Na vprašanje, kako komentira ravnanje hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Bruslju, ko naj bi si močno prizadeval pridobiti položaj zase, je premier Šarec odgovoril: “Mislim, da je francoski predsednik Emmanuel Macron s svojo izjavo povedal vse.”

Macron je v ponedeljek, potem ko evropskim voditeljem po celonočnih pogajanjih ni uspelo doseči dogovora, dejal, da je neuspeh povezan tudi z osebnimi ambicijami posameznikov, ki tam niso imele kaj iskati.

Hrvaški premier je bil eden od pogajalcev Evropske ljudske stranke za najvišje položaje, po medijskih navedbah pa naj bi za njim stal vplivni generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmayr, ki naj bi deloval v prid Plenkovića tudi na škodo Slovenije v zvezi z arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Šarec sicer danes ni želel komentirati postopka na Sodišču EU, ki ga je Slovenija sprožila proti Hrvaški zaradi kršitve evropskega prava v povezavi z nespoštovanjem arbitražne razsodbe. “,” je dejal.

Že v torek zvečer pa je slovenski premier v Bruslju na vprašanje, ali je res, da Evropska komisija v odgovoru sodišču podpira hrvaška stališča, dejal, da je bilo stališče kolegija Evropske komisije, da je treba spoštovati vladavino prava, nakar je vodstvo komisije dajalo drugačne izjave. “Kaj je poslala komisija, pa ne morem komentirati, ker me pač ni bilo zraven,” je dejal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine