7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Premier Šarec odlaga odločitev o Lebnu? Na poročanje o njem se bo odzval v prihodnjih dneh. Bo sledil enak scenarij kot pri Prešičku?

Premier Marjan Šarec se bo v prihodnjih dneh odzval na zadnja poročanja medijev o ministru za okolje Juretu Lebnu oz. njegovi odgovornosti pri poslu z maketo drugega tira, so za STA povedali v kabinetu predsednika vlade. Tako je pričakovati, da se bo Šarec, ki Lebnovega položaja v vladi doslej ni postavljal pod vprašaj, z ministrom še pogovoril.

 

POP TV je v ponedeljek poročal, da je policija prejela kazensko ovadbo zaradi posla z maketo drugega železniškega tira Divača-Koper. Kazensko ovadbo je skupina, ki se zavzema za alternativno rešitev za drugi tir in v kateri je tudi Jože Duhovnik, vložila zoper Lebna, nekdanjega ministra Petra Gašperšiča ter vodstvi direkcij za ceste in za infrastrukturo “kot kriminalno združbo, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o milijardnem projektu drugi tir”, je poročala televizija.

Potem ko je Leben večkrat s prstom pokazal na glavno akterko razkritih obremenilnih dopisovanj glede makete Natašo Pelko, češ da je kot takratna predstavnica za odnose z javnostjo ministrstva za infrastrukturo delala na lastno pest, pa Pelkova zdaj krivdo za afero vali na Lebna, takratnega vodjo projekta in zdaj ministra za okolje.

Lebnov odziv STA še pričakuje, je pa minister bolniško odsoten, so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Maketo drugega tira so v Kopru postavili marca lani, da bi javnost seznanili z zahtevnostjo in nujnostjo projekta. Prejšnji teden pa so se v medijih pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Posel je že vzela pod drobnogled policija, takratni predsednik vlade Miro Cerar pa je sporočil, da bodo v SMC politično odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi.

Šarec je v nedeljo za TV Slovenija dejal, da gre “predvsem za stvar SMC iz prejšnjega mandata”. Dodal je, da za zdaj verjame presoji predsednika SMC Mira Cerarja, ki je dejal, da ministru iz njegove stranke zaupa.

Po zadnjih poročanjih medijev pa kaže, da Šarec zbira dodatne informacije o tej zadevi.

Po vsej verjetnosti pa bo sledil podoben scenarij kot pri odstavitvi ministra Dejana Prešička, kjer je ministra žrtvovala lastna stranka. Ali pa se bo SMC uprla in bo Šarec ukrepal na lastno pest?

Zadnje novice

Sorodne vsebine