0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Premier odgovarja: Nihče ne bo izsiljeval Vlade RS – tudi Slak ne s pomočjo tajkunov – račune bodo polagali vsi odgovorni s Šarcem na čelu!

Skrajno destruktivni fakenews mediji so te dni polni natolcevanj o bodočem večjem pomanjkanju opreme, toda premier Janez Janša zagotavlja, da ima Slovenija zagotovljene tudi rezervne poti za dobavo in pomoč v zaščitni opremi. “Nihče ne bo izsiljeval,” sporoča predsednik vlade. Janša se je s tem odzval na aktivacijo RTV Slovenija, še posebej pa 24ur, ki s pomočjo ‘specialca’ za medijske umore Uroša Slaka po naročilu tajkunov pritiska ter diskreditira Vlado RS in tako poskušala ustvariti vtis, kako ta naj ne bi bila sposobna nabaviti opreme, ki jo Sloveniji ponuja Alibaba. Janša je dal vedeti, da se zavedajo, da je in bo potrebno za vsako kupljeno masko polagati račune in da je javnost pogodb predpogoj za transparentno delo. “Račune pa bodo polagali tudi vsi odgovorni z Marjanom Šarcem na čelu, ki so opustili dolžno ravnanje pri nabavi opreme in drugih ukrepih,” je zapisal na Twitterju.

 

Voditelj Uroš Slak si več kot očitno močno želi, da bi v Sloveniji izvajali neposredna predplačila kitajskim ali drugim dobaviteljem, ki večinoma zahtevajo 100-odstotni avans. Drugače si ni moč razlagati njegovega prispevka v sredini oddaji 24ur Zvečer. Ta je namreč dal sprva vedeti, kako slovenska vlada 13 dni ni bila sposobna nabaviti opreme iz Kitajske, ki jo ima v količini 6 milijonov kosov brez posrednika na Kitajskem za Slovenijo pripravljena Alibaba. “Iz Pošte Slovenije so nam sporočili, da še vedno nimajo navodil pristojnih za izpeljavo posla. In to posla, spoštovani gledalke in gledalci, pri katerem ni posrednika,” je dal vedeti.

“Vlada je bila doslej sposobna skleniti kar za 116 milijonov evrov pogodb za dobavo zaščitnih mask in opreme pri zasebnikih, ki si bodo provizijo logično v večini vzeli. Še več, to se dogaja v času, ko zdravniki, medicinske sestre in strežnice v domovih za ostarele tvegajo svoja življenja pri oskrbi okuženih s koronavirusom in ko zdravniki vlado opozarjajo, da še vedno ni dovolj zaščitne opreme,” je povedal Slak v nadaljevanju. V podporo svojega udrihanja je v goste kot komentatorja povabil predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije Tomaža Vesela, ki je pojasnil, da ni zakonodaje, ki bi preprečevala nakup zaščitne opreme neposredno pri proizvajalcih. S tem je pritrdil Slaku, da bi Zavod za blagovne rezerve lahko sam kupoval maske iz Kitajske. Pri tem pa je dal vedeti, da je v resnici to vprašanje povezano tudi z vprašanjem predplačil.

Foto: Printscreen

Tudi Vesel priznava: Predplačila so velik problem

Za tem je Slak predvajal izjavo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je na tiskovni konferenci pojasnil, da tukaj ne gre za zakonsko osnovo, ampak za to, da ne želijo in ne morejo kitajskim ali drugim dobaviteljem plačevati 100 odstotne avanse. “Vsi tisti dobavitelji, ki so pripravljeni blago pripeljati v Slovenijo dobijo plačanega po dobavi in po kakovosten prevzemu.” Odziv Vesela pa tukaj Slaku seveda ni bil po godu, saj je ta poudaril, da razume pomislek glede predplačil. “Predplačila so velik problem. Zakon o javnih financah, ki že dolgo časa velja, ima zgolj eno izjemo in sicer o predplačilih se lahko dogovori zgolj ob predhodnem soglasju ministrstva za finance, to se redko dogaja,” je pripomnil.

 

Zavod NI in NE BO izvajal neposrednih predplačil kitajskim ali drugim dobaviteljem, saj večinoma zahtevajo 100% avans. Tovrstne transakcije so za ?? preveč tvegane. Ne bom dovolil, da se na račun davkoplačevalcev zlorabljajo javna sredstva. Kaj drugega JAZ NIKOLI nisem izjavil.

 
 

Minister Počivalšek se je na zavajajoče poročanje odzval in poudaril, da Zavod ni in ne bo izvajal neposrednih predplačil kitajskim ali drugim dobaviteljem, saj večinoma zahtevajo 100 odstotni avans. “Tovrstne transakcije so za Slovenijo  preveč tvegane. Ne bom dovolil, da se na račun davkoplačevalcev zlorabljajo javna sredstva. Kaj drugega jaz nikoli nisem izjavil,” je bil jasen Počivalšek. “Kljub praznim skladiščem ob prevzemu odgovornosti nove vlade in številnim težavam na razpadlem trgu zaščitne opreme ter kljub obolelosti 1. ekipe Zavoda za blagovne rezerve v kritičnem času, smo od samega začetka zagotavljali vsaj najnujšo zaščito zdravstvu in drugim najbolj potrebnim,” pa poudarja predsednik vlade Janša. 

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo opozarjajo: Nabava zaščitne opreme mora biti transparentna!

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) poleg vseh aktivnosti in ukrepov, ki jih v okviru svojih pristojnosti izvaja za zajezitev vpliva epidemije virusa COVID-19, nudi tudi celovito podporo Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve (Zavod), ki ga je aktualna Vlada RS določila za nabavo zaščitne opreme, pojasnjujejo. Pred tem je to namreč spadalo pod okrilje Ministrstva za zdravje. “Zavod je podpisal pogodbe s slovenskimi dobavitelji, podatki iz pogodb pa bodo še danes, z namenom zagotovitve transparentnosti, tudi javno objavljeni spletni strani Zavoda. Kljub logističnim težavam, ki se pojavljajo v dobavnih verigah po vsem svetu, so prizadevanja usmerjena v zagotovitev čimprejšnje dobave zaščitne opreme,” so pojasnili v včerajšnjem sporočilu za javnost.

MGRT in Zavod želita v prvi vrsti zagotoviti nemoteno dobavo zaščitne opreme za področje zdravstva, sociale in civilne zaščite. Intenzivno delata tudi na tem, da, skupaj z ostalimi resornimi ministrstvi, diplomatskimi predstavništvi v tujini in gospodarstveniki, zagotovita čimprejšnjo dobavo zadostnih količin opreme. Kljub težkim razmeram in velikemu povpraševanju v tednih po izbruhu epidemije, skladišče z zaščitno opremo nikoli ni bilo prazno, poudarjajo na ministrstvu.

Vlada RS je 24. marca 2020 ustanovila t.i. “Medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme za preprečevanje širjenja virusa COVID-19”, katere vodja je mag. Damijan Jaklin, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo. Namen, odgovornost in poslanstvo medresorske delovne skupine je razbrati že iz njenega imena, tj. sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Skupino sestavlja 9 predstavnikov iz Ministrstva za obrambo, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve. Vsako nabavo zaščitne opreme potrdi URSZR. Medresorska delovna skupina je v okviru svojih pristojnosti in nalog sprejela protokol o zbiranju ponudb in nujni nabavi zaščitne opreme, ki določa, da je za izbor opreme odgovorna Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR). URSZR Zavodu pisno predloži in potrdi zgolj tiste ponudbe, ki so prestale varnostno presojo in za katere strokovno oceni, da so ustrezne, pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu.

https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/04/Korespondenca-1-275×200.jpg 275w, https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/04/Korespondenca-1.jpg 463w” sizes=”(max-width: 471px) 100vw, 471px” style=”box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; text-align: center; clear: both; display: block; margin-left: auto; height: auto; max-width: 100%;”>

https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/04/Korespondenca-2-1.png 714w” sizes=”(max-width: 468px) 100vw, 468px” style=”box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; text-align: center; clear: both; display: block; margin-left: auto; height: auto; max-width: 100%;”>

Premier Janša hvaležen Počivalšku in Toninu za njun trud
Premier Janša poudarja, da imamo zagotovljene tudi rezervne poti za dobavo in pomoč v zaščitni opremi, zato so vsa natolcevanja skrajno destruktivnih  ‘fake news’ medijev o bodočem večjem pomanjkanju opreme neresnična. “Nihče ne bo izsiljeval Vlade RS,” poudarja Janša. Ob tem pa se je Janša zahvalil gospodarskemu ministru Počivalšku in obrambnem ministru Mateju Toninu za njun trud 24ur na dan. Janša je dal vedeti, da se zavedajo, da je in bo potrebno za vsako kupljeno masko polagati račune in da je javnost pogodb predpogoj za transparentno delo. “Račune pa bodo polagali tudi vsi odgovorni z Marjanom Šarcem na čelu, ki so opustili dolžno ravnanje pri nabavi opreme in drugih ukrepih,” je zapisal.

Imamo zagotovljene tudi rezervne poti za dobavo in pomoč v zaščitni opremi, zato so vsa natolcevanja skrajno destruktivnih o bodočem večjem pomanjkanju opreme neresnična. Nihče ne bo izsiljeval @vladaRS Hvala @PocivalsekZ in @MatejTonin za trud 24ur/dan 2/3

 

Zavedamo se, da je in bo potrebno za vsako kupljeno masko polagati račune in da je javnost pogodb predpogoj za transparentno delo. Račune pa bodo polagali tudi vsi odgovorni s @sarecmarjan na čelu, ki so opustili dolžno ravnanje pri nabavi opreme in drugih ukrepih. 3/3

 
 
Kot lahko vidimo tendenciozno poročanje o obsežni opremi Alibabe na POP TV sledi približno takšnemu vzorcu: 1. Pošlješ ponudbo, vse certifikate v kitajščini, cene zasoljene, pogoji dobave nejasni 2. Ko prejemnik ponudbe terja dodatna pojasnila, aktiviraš 24ur in RTV Slovenija ter Uroša Slaka, ki je že večkrat dokazal, da zna delovati po naročilu tajkunov. Zadevo je pokomentiral predsednik Državnega zbora Slovenije Igor Zorčič in dal vedeti, da zgodba dobiva rep in glavo. “Alibaba najprej “podari”, potem preko medijev pritiska na vlado, ministre in izsiljuje biznis z nakupom opreme.”
 

Zgodba dobiva rep in glavo: Alibaba najprej “podari”, potem preko medijev pritiska na vlado, ministre in izsilijuje biznis z nakupom opreme. https://www.24ur.com/novice/slovenija/cakajoce-maske-na-kitajskem-kdo-se-igra-na-racun-tistih-ki-opremo-krvavo-potrebujejo.html …

https://pbs.twimg.com/card_img/1248120221820497922/tsjEX8ok?format=jpg&name=144x144_2); background-size: cover;” style=”position: absolute; top: -1px; left: -1px; bottom: -1px; right: -1px; background-size: 3em; background-position: center center; background-repeat: no-repeat; background-image: url(“//ton.twimg.com/tfw/assets/news_stroke_v1_78ce5b21fb24a7c7e528d22fc25bd9f9df7f24e2.svg”);”>

‘Čakajoče’ maske na Kitajskem: kdo se igra na račun tistih, ki opremo krvavo potrebujejo?

Kako dolgo bo na Kitajskem še čakalo skoraj šest milijonov kosov zaščitne opreme za Slovenijo? In zakaj Pošta Slovenije, ki naj bi logistično izpeljala posel, še vedno nima vseh navodil pristojnih?…

24ur.com

 
 

Hana Murn

Zadnje novice

Sorodne vsebine