17.1 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Premier Janša v Višnji Gori: Čebelarstvo je dejavnost, ki ohranja življenje

Piše: C. R.

Premier Janez Janša se je danes v Višnji Gori udeležil slovesnosti ob odprtju Središča inovativnih tehnologij APILAB- HIŠA KRANJSKE ČEBELE. Slovesnosti sta se udeležila tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko,  Zvone Černač. Na slovesnosti, ki je bila obogatena s krajšim kulturnim programom, je predsednik vlade Janez Janša zbrane tudi nagovoril.

Kot je uvodoma dejal premier, je le nekaj kratkih let minilo, odkar je generalna skupščina OZN na predlog Slovenije 20. maj razglasila za svetovni dan čebel.  “Ni slučajno, da je predlog prišel iz Slovenije, kajti v Sloveniji se s čebelarstvom ukvarja prek 10.000 ljudi. Čebelarstvo je več od hobija in več od gospodarske dejavnosti,” je povedal predsednik vlade in nadaljeval, da je že Albert Einstein dejal, če pomrejo čebele, čez štiri leta ni rastlin, niti živali, niti ljudi. “Gre za dejavnost, ki ohranja življenje in prav je, da so tudi Združeni narodi prepoznali ta pomen in da je dan čebele svetovni dan,” je poudaril predsednik vlade. Po njegovih besedah je to prepoznavanje še posebej pomembno v času, ko naravo in naravno življenje ogroža marsikaj, tudi to, kar je proizvedla človeška civilizacija sama.

“Po nekaj kratkih letih od tega velika dogodka, ko je bil razglašen svetovni dan čebel – in ob tem čestitke predsedniku Čebelarske zveze, kajti vem za njegov delež pri tem, da se je to zgodilo – danes stojimo pred to zgradbo učenosti. Nekoč je bila to šola in mislim, da sem ta prag prestopil pred več kot 50 leti, ko sem bil na šahovskem tekmovanju. Veseli me, da je ta stavba po vsem tem času dobila nek namen, kjer se povezujeta tradicija in prihodnost, ” je dejal predsednik vlade. Dodal je, da  vsebina, ki je zelo dobro sestavljena skupaj v tej stavbi in v opremi, omogoča tako spomin in ukvarjanje z dejavnostjo, ki ohranja življenje, kot tudi usposabljanje za nove tehnologije, “kar v neki posrečeni kombinirani povezavi omogoča dobro prihodnost.”

“Ta projekt je bil zahteven. Župan Dušan Strnad je že pred mano naštel vrsto zaslužnih, on pa je med prvimi, zato hvala, Dušan, in čestitke, kajti brez tebe kot motorja tega projekta ne bi bilo. Hvala tudi predsedniku Čebelarske zveze Boštjanu Noču. In temu,  da ste pri tem projektu združili moči,” je dejal predsednik vlade.

Po njegovi oceni je središče inovativnih tehnologij APILAB- HIŠA KRANJSKE ČEBELE nekaj, kar bo Slovenija lahko pokazala tako navznoter  kot tudi navzven daleč v prihodnost. “Tudi finančno to ni bil tako enostaven zalogaj. Tu so združena občinska, državna in evropska sredstva, slednjih je še največ. A evropska sredstva so tudi naša sredstva. To so sredstva, ki jih vsi skupaj ustvarjamo. Včasih na to pozabljamo. Prav je, da gredo ta sredstva tudi za takšne projekte, kot je ta, ki bo danes odprt,” je dejal predsednik vlade. Ob zaključku nagovora je vsem skupaj zaželel obilo koristi od tega velikega projekta Hiši kranjske čebele pa je zažele veliko marljivih, radovednih in radoživih obiskovalcev. “Naj medi,” je s čebelarskim pozdravom zaključil premier.

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad je v svojem nagovoru izpostavil, da je Višnja gora mesto s svetlo tradicijo in bogato zgodovino. Krajevna skupnost in občina Ivančna Gorica sta si vrsto let prizadevali, da bi zagotovili ponoven vzpon mesta. “Ob pripravah na obeležitev  svetovnega dne čebel, smo ugotovili,  da je prav Višnja gora rojstni kraj kranjske sivke, druge najbolj razširjene vrste čebele na svetu,” je dejal župan in poudaril, da je prav zato hiša kranjske čebele v Višnji Gori. V danes odprti stavbi pa se združujeta tako podpora podjetništvu kot čebelarstvu. “Želimo, da bi Hiša kranjske čebele postala pomemben del čebelarske akademije, da bi v njej podarjali zlata priznanja za področje čebelarstva in da bi bila stičišče za čebelarje,” je dejal župan.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je v nagovoru izrazil ponos in čast, da se danes odpira Hiša kranjske čebele. ” Živimo v domovini najboljših čebelarjev na svetu in edina država v EU smo, kjer smo zaščitili čebele,” je dejal Noč.  “Ta hiša bo nadgradila našo čebelarsko pravljico.  Čebelarstvo ni samo ljubiteljska dejavnost, ampak pomeni tudi gospodarsko priložnost,” je zatrdil predsednik Čebelarske zveze in se v svojem nagovoru zahvalil vladi, ministrstvom in občini Ivančna Gorica, da so ta projekt izpeljali. Noč je še izrazil prepričanje, da bodo aktivnosti v danes odprti hiši združevale, tako kot je pri tem projektu vse akterje združila kranjska čebela.

Po svečanem prerezu traku ob otvoritvi so si predsednik vlade Janez Janša, oba prisotna ministra in župan občine ter predsednik Čebelarske zveze Slovenije ogledali doživljajsko razstavo, pa tudi čisto prave steklene panje in inovativne lesene satne celice, v katerih so predvidene tudi prenočitve za obiskovalce.

Predsednik vlade si je ogledal tudi središče inovativnih tehnologij APILAB, kjer lahko majhna in srednje velika podjetja z uporabo sodobnih tehnologij in pristopov razvijajo nova znanja in ideje ter oblikujejo napredne rešitve za svoje poslovanje.

Vir: gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine